1 av 3
Fjällvy med skidåkare i förgrunden. Foto: Magnus Östh
2 av 3
3 av 3
Se grafik - klicka på bilderna
Längdskidåkning

Damerna i Årefjällsloppet kommer synas extra mycket på TV

Elitdamerna i Årefjälllsloppet kommer att få mer exponering i TV-rutan än vanligt. Damerna kommer starta tidigare än herrarna och loppet sänds i flera Tv-kanaler, både i Sverige och i övriga Europa.

Det sju och en halv mil långa längdloppet mellan Vallbo och Åre om snart två veckor direktsänds i TV4 och omkring 16 andra länder runt om i världen, även Eurosport eftersänder tävlingen.

– Det är ungefär i lika stor bevakning som vid Vasaloppet men det unika med den här tävlingen är att den är ny och att intresset är så stort för den, säger David Nilsson från IEC in Sports som driver Årefjällsloppet.

– I Swix Ski Classics långlopp startar damerna normalt sett samtidigt med herrarna, men i den här tävlingen kommer damerna att starta före herrarna.

Tidigare har det varit svårt för Tv-skotrarna att på ett bra sätt följa damklassen då atleterna sprids ut i den stora massan av herråkare, vilket också gjort att elitdamerna haft svårt att veta var sina konkurrenter befinner sig. 

– Vi testar detta nya grepp och hoppas att det både skall främja damklassen sportsligt sett, samt att det ger en större exponering av damerna i TV,  säger David Nilsson.

Årefjällsloppet är 2013 finalevent i den internationella långloppscupen Swix Ski Classic, där bland annat Vasaloppet och Marcialonga ingår. Loppet har två distanser, fredagen den 22:a Mars går 35km klassen och på lördagen den 23:e mars huvudtävlingen över 75km.

Både det långa och korta loppet är öppet för såväl motionärer som elit och det finns platser kvar i båda loppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".