Surt, sa räven, med det gällde faktiskt vindruvor. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Ordalaget

Ordalaget spånar om rävar och hårklyverier

Ordalaget 8 mars
23 min

Idag får vi reda på att räven egentligen misslyckades med att nå vindruvor och vi ägnar oss också åt hårklyverier

ordalaget@sverigesradio.se

.....och glöm inte facebook - Ordalaget P4 Jämtland/Västernorrland

Idag ger oss Inger Nilsson en kunnig förklaring hur ordet ryggskott uppkommit och Rune Zetterström vet att räven från början inte sa att rönnbären vara sura, utan vindruvorna. Ursprungshistorien är skriven av den grekiske fabelförfattaren Aisopos.

Vi talar om hårklyverier och funderar på det där med att huvudet på skaft.

Förra veckan nämnde vi att man numera spelar musik på en del skoltoaletter med syftet att göra besöket mer trivsamt. Tage Taggen Torgersson tycker det vore passande att spela latrinamerikanskt.

Astrid Eklund bidrar med en del märkliga kommentarer från SVT - sporten och Kjell Högdin undrar följande: Om man sitter och spånar, måste man ha träskalle då ?

Vi har tidigare noterat att uttrycket över tid används i tid och otid. Laila tycker att allt eftersom går bra som ersättning.

Vi undrar om någon kan komma på en svenskt uttyrck för det engelska wraprage, förpackningsraseri, dvs när vi har stora svårigheter att öppna en förpackning omgiven av hård plats. Under programmets gång förekom orden paketpanik och folieförbannelse.

Kan någon förtälja något  kring currykryss och hartmannlinjer ? Hur kan man känna av ett currykryss ? Håll inlägget kort, om möjligt.

Lena skriver att hennes mammas livskamrat avlidit och att mamman är less på att leva i ett dödsbo. Nu är väl dödsbo ett juridiskt begrepp, men kan man hitta ett mer vardagligt ord som inte låter lika sorgligt ?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".