Förändringen för ett år sedan har inte betytt någonting. Det som på papperet såg ut som en förstärkning har i stället blivit en försämring säger personalen. Foto: Jessica Gow
Vård

Nattpersonal på Ängegården i Brunflo kräver fler anställda för att de äldre ska få den vård de har rätt till

Ann-Elin Sekkeseter: ”Mina tio timmar räcker inte till”
1:39 min

På Ängegården i Brunflo har det sedan 2005 varit ständiga konflikter och nu har nattpersonalen lämnat in en anmälan till Socialstyrelsen. Vårdtrycket har ökat sedan i höstas och personalen känner inte att de hinner med sitt arbete. Nu kräver de fler anställda.

Ann- Elin Sekkeseter arbetar på boendet och hon har fått nog.
– Mina tio timmar räcker inte till alla ge alla den vård och omsorg som de behöver, säger hon.

Känner inte att de räcker till
Den anställda nattpersonalen vill nu ha extra personer som arbetar under vak, vid äldres sista timmar i livet. Något som Ängegården dragit ner på allt mer sedan nattarbetet förändrades för ett år sedan.
– När man går hem på morgonen, så har jag inte gjort det jag skulle kunna göra om jag hade haft någon som kunde sitta på det där vaket som jag var tvungen att springa på var femte minut för att se om personen fortfarande andades.

Måste kuta mellan boenden
Idag arbetar fyra person under en natt, med 63 boenden som är uppdelade i sex avdelningar. Och en person ansvara för två avdelningar med totalt 21 äldre var. Och arbetet fungerar bra, så länge det inte är någon som ligger för döden för då börjar personalen att springa.
– Plus att jag skulle sköta de där två avdelningarna så skulle jag även kuta emellan två personer i livets slut och kolla till dem. Det är så sjukt, man förstår nog inte förrän man har utfört jobbet, säger Ann-Elin Sekkester.

Förändring har lett till försämring
Förändringen för ett år sedan har inte betytt någonting. Det som på papperet såg ut som en förstärkning har i stället blivit en försämring säger personalen. De har försökt att prata med enhetschefer och sköterskor, eftersom kravet säger att ingen ska dö själv. Men det är inte förrän nu när anmälan är inne som saker börjar att hända. Ann-Elin Sekkeseter vill nu ha en förändring och tror det skulle vara nyttigt om de på kontoret kom och jobbade en natt.
– Att de tar sina ben och går ut på golvet och jobbar tillsammans de fyra en natt. Så kan de få tala om för oss hur de vill att vi ska jobba för att få ihop det, säger Ann- Elin Sekkeseter, vårdare på Ängegården i Brunflo.

Hur ser det ut på andra boenden i länet? Är du trygg med att ha din mamma och pappa på ett boende? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".