SOS Alarm. Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
Viktiga telefonnummer

Nu införs det nya informationsnumret 113 13

Tommy Sjölander: ”Ska avlasta och komplettera 112 numret”
1:29 min

Den 11 mars införs det nya nationella informations- och upplysningsnumret 113 13. Den som ringer 113 13 kan både lämna uppgifter och få information, och tanken är också att den nya tjänsten också ska avlasta larmnumret 112.

Det nya numret till SOS Alarm 113 13 ska användas när man vill ge eller behöver få information om händelser eller större olyckor i samhället.

– Vid akuta situationer när det är fara för liv, miljö eller egendom ska man fortfarande ringa nödnumret 112, säger Tommy Sjölander på SOS alarm i Sundsvall.

Efter en testperiod i tre kommuner i Skåne införs nu i mars det nya numret 113 13 över hela landet. Och Tommy Sjölander tror inte att det kommer att bli några problem för allmänheten att hålla reda på de båda numren.

– Jag tror att det kommer att gå jättebra. Dels är numren rätt olika rent siffermässig. Men framför allt är 113 13 inte ett larmnummer som 112. 113 13 är ett informationsnummer där man kan få eller ge viktigt information i samhället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".