Avtalsrörelsen i byggbranschen

Byggnads strejkvarsel flyttas fram

Det blir ingen byggstrejk i morgon som planerat, istället skjuts varslet fram till nästa måndag, enligt fackförbundet Byggnads. Oenigheten gäller inte primärt löneökningar utan säkerheten på byggarbetsplatserna.

Byggnads vill ha ordning och reda på arbetsplatserna och att en huvudentreprenör ska ha ansvar för säkerheten. Varje månad dör en byggnadsarbetare på jobbet.

I länet gäller strejkvarslet flera arbetsplatser, bland annat bygget av nytt äldreboende i Torvalla i Östersund.

Ordning och reda på arbetsplatsen är nyckelord för Byggnadsarbetarförbundet i årets avtalsrörelse. Facket kräver att huvdentreprenören ska ha ansvaret för arbetsmiljön,se till att alla lagar och säkerhetsföreskrifter hålls även där det finns en rad underentreprenörer.

På bygget i Torvalla är tio-femton företag inblandade med olika uppdrag. På andra håll i landet är det mer vanligt med underentreprenörer.

Det behövs alltså ordning och reda för att veta vem som är ansvarig.

Men säkerhetsarbetet är också mer konkret, inga grejer får ligga i vägen på ett bygge, inga sladdar, inget bråte. Innan elen är inkopplad måste man dra bra tillfällig belysning. Alla ska ha hjälm och skyddsglasögon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".