Många åtalde i rättsalen i den stora kroghärvan i Östersund. Foto: Victoria Herkules/Sveriges Radio.
Brott

Åklagaren visar på krogprofilens roll i kroghärvan

Åklagaren: ”Han är spindeln i nätet”
0:12 min

När rättegången i den stora kroghärvan inleddes i dag visade åklagaren i tingsrätten upp en omfattande grafik liknande ett släktträd med huvudmannen i toppen.

På måndagsförmiddagen inleddes den stora rättegången kring kroghärvan i Östersund. Åklagaren visade upp en omfattande grafik liknande ett släktträd med huvudmannen - den så kallade krogprofilen i toppen av vad som enligt åklagaren närmast är att beteckna som ett brottssyndikat. 

 – Han är spindeln i nätet och det är han som har kontroll på verksamheterna, säger Katarina Becker, åklagare i den stora rättegången.

 Lite som en familjeaffär?

 – Delvis är det de. Det är flera av hans släktingar som är inblandade på ett eller annat sätt.

Huvudmannen har i flera av bolagen inte varit den som drivit dem utan på pappret har han arbetat i sina släktingarnas bolag. Släktingar har flyttat runt på olika poster i bolagens styrelser. Men åklagaren hävdar att det hela tiden är huvudmannen som styrt allt.

 Restaurangverksamheterna har bedrivits i tre olika lokaler och de olika bolagen har tagit över efter varandra och turas om att driva verksamheterna.

 Man tar upp ett bolag i taget. Ett upplägg som åklagaren har kritiserat eftersom hon menar att det är omöjligt att ta upp ett bolag utan att nämna de andra.

 Den här veckan handlar det om ett bolag som tidigare drev restaurangen Pause i Östersund. Det är fem personer som åtalas i den här delen. Det handlar om grova bokföringsbrott och skattebrott. Huvudmannen medger att han slarvat med bokförningen men nekar till de andra anklagelserna. De övriga fyra åtalade nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".