Foto: Mats Lennartson / Scanpix
Lavinolycka

Lavinolyckan vid Västerskutan, Åre krävde massiv räddningsinsats

Peter Borg, samordnare för fjällräddningen i Jämtlands län om Årelavinen
8:53 min

Fredagens stora lavin i Åre, på Västerskutan, mittemot liftarna i Tväråvalvet krävde stor räddningsinsats.
100 personer samt 7 lavinhundar var engagerade, berättar Peter Borg som är polis och samordnare för fjällräddningen i Jämtlands län
Tre skidåkare var inblandade i lavinen. En man begravdes av snömassorna och hittades efter tre timmar, men hans liv gick inte att rädda.

Lavinen var 400 meter bred och 250 meter lång, vilket innebar en mycket stor lavin, berättar Peter Borg som är samordnare för fjällräddningen i Jämtlands län.

Han berättar att hela fjällräddningen i Jämtland , 185 personer blev kallade till lavinområdet, samt 7 hundar och även hundar från Norge. Även personal från Ski star och räddningstjänsten från Åre och Östersund ryckte ut till olycksplatsen.
Det är ofta jobbigt att söka i ett  lavinområde med mycket snö och besvärliga förhållanden, därför blir många inkallade så räddningspersonal och hundar kan bytas av.

Mannen som förolyckades vid lavinen hittades efter tre timmar, men hans liv gick inte att räddas.
Fredagens stora lavin på Västerskutan skedde utanför pistat område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".