Ny deckare

Östersundsfödda Ingrid Elfberg släpper ny bok där huvudpersonen längtar till länet

12 min

I dag kommer en helt ny deckare med länsanknytning ut. Bokens heter "Tills döden skiljer oss åt" och huvudperson är polisen Erika som längtar hem till Östersund. Författare är Ingrid Elfberg som är född och uppväxt i Östersund och vars pappa kom från Härjedalen.

– Det är både en lättnad och en pirrig förtjusning att boken nu finns i handeln, men det är också fruktansvärt läskigt för nu kan alla läsa vad jag har pillat på i ett par år, säger Ingrid Elfberg.

Ingrid Elfberg bor sedan många år tillbaka i Göteborg. År 2004 fick hon Ballografpriset för novellen Stormen och hennes debutromanen Gud som haver, kom ut 2009. Den har översatts till flera språk. "Tills döden skiljer oss åt" är hennes andra bok och även den är en deckare, eller en psykologisk thriller som förlaget beskriver den.
– Den handlar om en tjej som bryter upp från ett förhållande som inte är särskilt bra. Man kan väl säga att hon flyr, men det är inte så att det gör det bättre, utan det blir värre och den här kampen beskriver jag i boken, säger Ingrid Elfberg.

Deckare passar för att skriva om samhällsproblem

Den här huvudpersonen, Erika, arbetar som polis och utreder ett fall med en kvinna som försvunnit, men under utredningen uppdagas en muthärva.
– Det finns starka kopplingar till de muthärvor som uppdagats i Göteborg de senaste åren, säger Ingrid Elfberg.
Ingrid Elfbergs debutbok handlade om pedofiler och oskyldigt anklagade och hon säger att hon inspireras av en känsla och ämnen som engagerar mig.
– En vän till mig hade just blivit pappa och han blev väldigt upprörd över en händelse om övergrepp på ett dagis, och den upprördhet som han visade den gjorde mig väldigt nyfiken.
Hon tycker att deckarformen är bra för att beskriva starka känslor och allvarliga samhällsproblem.
– Mycket bättre än i en vanlig roman, tycker Ingrid Elfberg.
Ingrid Elfberg har fortsatt jobba på sitt vanliga jobb parallellt med skrivandet.
– Jag tycker att det är lite snålt med 24 timmar per dygn, men jag tittar helt enkelt inte på tv och sen brukar jag och en kollega lite skämtsamt säga att riktiga författare börjar inte skriva förrän klockan 21 på kvällen.

Längtar hem till Östersund

Hittills har Ingrid Elfbergs båda böcker utspelat sig i Göteborg, där hon nu bor, men i den här nya har både huvudpersonen och en av de viktigaste bifigurerna anknytning till Östersund och till Härjedalen.
– Jag tror att om man ska göra en beskrivning av en miljö, så ska man vara noga med att välja någonting som man känner till. Kan man en miljö så blir den väldigt trovärdig. Dessutom längtar jag ju hem så det är ju kanske därför också, säger Ingrid Elfberg.
Men någon bok som helt och hållet utspelar sig i Östersund och Härjedalen, det har hon inte planerat än.
– Det finns ju faktiskt ingen annan deckardrottning i Östersund, så jag får kanske fundera på att skriva en sådan bok, säger Ingrid Elfberg.