Systrarna Henriksson var så upprörda över hur det såg ut på Ängegården, och tänkte för ett tag sedan lex Maria anmäla boendet på grund av att deras mamma vid flertal tillfällen skadats. Foto: Ronja Mårtensson/ SR

Anhöriga är upprörda över situationen på Ängegården i Brunflo

Anita Henriksson: ”Hon har inte sett kul ut, det har varit fruktansvärt”
1:42 min

Nu rasar också anhöriga till de äldre på Ängegården i Brunflo. De gamla ramlar, blir blåslagna, bryter ben och behöver i vissa fall opereras.
– Vi känner oss inte trygga med den här situationen helt enkelt, säger Anita Henriksson, som har sin mamma på Ängegården.

Anita Henriksson fortsätter.
– Man är jämt orolig och så fort man ser att Ängegården ringer så tänker man att det hänt någonting, säger hon.

Ser ut som hon varit med i en boxningsmatch
Anita Henriksson berättar att hennes mamma bott där i ett år och ramlat totalt fyra gånger. Hon har fått sprickor i bäckenet och bröt för ett tag sedan höftbenet, samtidigt har hon felmedicinerats. Anita visar upp en bild på sin mamma och det ser ut som hon har varit med i en boxningsmatch.
– Hon har inte sett kul ut, det har varit fruktansvärt, säger hon.

Få anställda gör att de äldre får lida
Ett problem för personalen har varit fördröjningen vid ett larm. De berättar om hur de kan höra en duns och springer dit, hjälper den äldre och först då  piper larmet.  Anita Henriksson tycker det är bedrövligt och menar att det behövs mer bemanning.  För det ska inte behöva gå så långt att de inte hinner skriva avvikelser.
– Det tycker jag är förskräckligt för då sopar man alla problemen under mattan och det får man inte fuska med helt enkelt. Då kommer det aldrig att bli någon förändring, säger Anita Henriksson.

Både personalen och de anhöriga har försökt att prata med verksamhetscheferna men känner sig motarbetade.

Men vem är det då som bär det yttersta ansvaret för att det ska gå rätt till på Ängegården?
Det är ju jag, säger Carina Zetterström ordförande på vård- och omsorgsnämnden på Östersunds kommun.

Vad tänker du kring det då?
– Ja, jag tänker att nu kommer man att ha en fördjupande dialog mellan personalen och verksamhetens chefer och se vad kan vi göra åt den här situationen på Ängegården. För att vi ska kunna garantera en trygg vård för våra äldre, säger Carina Zetterström är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Mer om vad som nu kan kommer att hända efter anmälan till Socialstyrelsen får vi veta efter mötet som kommer att hållas i morgon mellan verksamhetscheferna och personalen på äldreboende Ängegården i Brunflo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".