Flera medåtalade i kroghärvan beskriver sig själva som dåligt insatta i företagande. På bilden konkursade krogen O'Learys som mycket av härvan kretsar kring. Arkivfoto: Billy Abraha/SR
Kroghärvan

Påfallande stor okunskap om företagande bland medåtalade i kroghärvan

Advokaten: ”Han har blivit inlurad i det här”
0:15 min

Flera av de inblandade och medåtalade har varit mycket dåligt insatta i hur man driver företag. Det framgick under andra rättegångsdagen i stora kroghärvan i Östersund idag.

En kvinna som övertog ett bolag från den misstänkte huvudmannen, krogprofilen, köpte bolaget för 10 000 kronor och säger sig inte ha haft en aning om att bolaget hade skulder på 400 000.

Flera av de inblandade ger exempel på att de haft väldigt dålig koll, i förhören som åklagare och försvarare hållit med dem.

 I dag hördes även den man som startade en städfirma som den utpekade huvudmisstänkte - krogprofilen - enligt åklagaren använde för att plocka ut 540 000 kronor, genom falska fakturor.

--Han själv har blivit inlurad i det här. Han trodde att det handlade om att skriva på några papper för att bli med en skuld på 15 000 kronor. Han blev mäkta förvånad när han såg omfattningen, säger advokat Jan-Åke Nyström försvarar städsbolagets ägare.

Mannen som startade städbolaget beskriver i förhör hur han vid tillfället hade ett missbruk och fick låna 15 000 kronor av huvudmannen för att köpa droger. Huvudmannen föreslog sedan att de kunde kvitta skulden mot att mannen startar en städfirma och där han skulle skriva på några kontantkvitton som motsvarade den summa han lånat. Sedan skulle huvudmannen sköta resten. Mannen säger att han från första början var medveten om att det företag han startade skulle användas till fiffel men han trodde det handlade om 15 000 kronor. Städbolagsmannen säger att han inte hade gått med på det om han vetat att det handlade om en halv miljon kronor. Han säger att företaget aldrig bedrivit någon städverksamhet utan att huvudmannens syftet var att plocka ut pengar.

Huvudmannen den så kallade krogprofilen håller fast vid sin oskuld och säger att städbolaget har städat och fakturorna är riktiga.

Men åklagare hävdar att huvudmanen har behållit kontrollen över flera olika bolag, och fortsatt plocka ut pengar från bolagen, där andra stått som ägare på uppmaning av huvudmannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".