Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fjällsäkerhet

SLAO ser gärna fler lavinhundar men tycker inte liftanläggningarna ska hålla med dem

Hans Gerremo: "Vi tar ansvar inom vår skidanläggning"
6:58 min
Fjällräddare med lavinhund på uppdrag.Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio

Trots att det är Sveriges liftanläggningar som tjänar pengar på skidåkning i våra fjäll är det inte deras ansvar att öka säkerheten med fler lavinhundar. Det menar Hans Gerremo som är vd i SLAO, Svenska liftanläggningars organisation.

– Naturligtvis ska vi försöka vara med och förebygga dödsolyckor, men huruvida man ska koppla in fler lavinhundar har inte vi diskuterat i vår organisation, det är något som fjällräddningen måste fundera på, säger Hans Gerremo till P4 Jämtland.

Efter den stora lavinolyckan i Åre i fredags där en man omkom kommer kritik om att det finns för få lavinhundar i Jämtlands län. I dag finns totalt åtta varav sex är polishundar och två civila. En civil hund till är på gång och den ska placeras i Härjedalen där det i dag inte finns någon lavinhund alls.

Hjälpen måste vara nära och snabb

För att kunna rädda människor som hamnar under snö är det nödvändigt att hjälpen är snabb. Efter bara 18 minuter under snötäcke börjar folk dö och då de flesta skidåkarna inte har sådan utrustning att de kan hittas med elektronisk hjälp är lavinhundarna mycket viktiga.

– Där vi har lavinfarliga områden i vår fjällvärld borde man kanske se över det här med faran och hur man förebygger och vad man ska ha för resurser, säger Hans Gerremo.

Lavinhundar inte liftanläggningarnas ansvar

Både polisen och Åre Lavincenter menar att det behövs fler utbildade lavinhundar i våra fjällområden men det behöver också finnas fjällvana hundförare med rätt träning och utbildning. Liftanläggningarna har personal som finns i närområdet som även har kompetens för att klara uppgiften, men Hans Gerremo tycker inte att det är anläggningarnas sak att hålla med lavinhundar.

– Nej, inte vad vi har diskuterat. Jag tycker att fjällräddningen gör ett fantastiskt jobb. Vi är delaktiga när det gäller lavinproblematiken men vi tar ansvar för det inom vårt skidområde i första hand, säger han.

Kostnaden för lavinhund viktig fråga

Hans Gerremo har ingen synpunkt på om det finns tillräckligt med lavinhundar som det är i dag eller inte. Han ser gärna att pistörerna som jobbar på anläggningarna har tillgång till lavinhundar men betonar att liftanläggningarna inte har resurser att satsa på ökad säkerhet utanför sina skidområden.

– Det vore alldeles ypperligt, men då måste man se om det finns resurser att ha en sån hund och vem som kan tänkas ta hand om det. Visst skulle det vara bra med en hund på olika ställen, säger Hans Gerremo som är öppen för att diskutera ökad lavinsäkerhet med andra aktörer i fjällen.

Här finns mer att läsa och höra om bristen på lavinhundar:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".