Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Enhetscheferna lovar nu efter mötet igår med nattpersonalen att extra personal kommer att kallas in vid ökat vårdtryck, för att nattpersonalen ska hinna med sitt arbete. Foto: Ronja Mårtensson /SR
Brister inom äldrevård

Enhetscheferna på Ängegården lovar extrapersonal under nätterna

Patrik Larsson enhetschef för SÄBO i Brunflo som ansvara för bland annat Ängegården
6:25 min

Nattpersonalen och anhöriga har tidigare i veckan rasat mot Ängegården för att det länge varit bristande vård. Nu säger enhetscheferna att de borde ha reagerat tidigare.  

P4 Jämtland har tidigare i veckan berättat om allvarliga brister på äldreboende Ängegården i Brunflo.

Precis som nattpersonalen har önskat kommer nu extra personal kallas in vid behov, som bland annat under nattvak vid livets slut och när de äldre behöver mer omsorg. Men personalen har länge påkallat problemet.

Men Patrik Larsson, enhetschef för SÄBO i Brunflo, som ansvara för alla äldreboenden bland annat Ängegården i Brunflo, menar att han inte varit medveten om att det funnits ett missnöje innan brevet/anmälan gjordes.
Fast att personalen berättat för P4 Jämtland att de både lämnat muntliga och skriftliga avvikelser till både sköterskor och chefer på Ängegården.

Men han beklagar att de på enheten inte började utreda det här innan nattpersonalen skickade in brevet till Socialstyrelsen.

Kommer att göra en förändring
Cheferna säger att de efter mötet med nattpersonalen fått en annan bild av vårdtyngden och att de givetvis kommer att göra en förändring för att det ska bli en bättre kommunikation mellan chefer, sköterskor och nattpersonal.

Idag fungerar det så att de schemalagda mötena inte är obligatoriska för nattpersonalen, utan de kan komma in på dem om de vill. Få har dykt upp på dessa menar Patrik Larsson, och det här menar han har gjort att de på enheten inte har fått rätt bild av hur nattomsorgen ser ut. Cheferna kommer nu att planera in obligatoriska möten även för nattpersonalen för att undvika liknande fall i framtiden.

Enheten ska nu på onsdag även ha ett möte med anhöriga om situationen på Ängegården i Brunflo.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".