Fabian Johansson Foto: P4 Jämtland
Datorspel

Fabian utvecklade sin engelska när han spelade

Fabian: ”Jag utvecklade min engelska när jag spelade”
0:55 min

Blir man dum av att spela dataspel eller blir man bättre på språk och samarbete. Ny forskning visar att dataspel kan vara bra för språkinlärning och socialt samspel, men många föräldrar är också oroliga för att deras barn sitter länge vid datorn.

Fabian Johansson går i åttan på Vattudalsskolan i Strömsund, och har redan tentat av all högstadieengelska. Han menar att det har en klar koppling till hans dataspelande.

– Jag har fått använda min engelska och fått utveckla den genom att prata med engelskspråkiga så då har jag fått en vana. Jag har kommit i kontakt med det engelska språket på ett annat sätt, förklarar han.

Fabian har ett läshuvud men är också övertygad om att det är hans spelande som har gjort hans engelska bättre eftersom det är där han får utveckla sitt språk. Han beslutade sig då för att tenta av all högstadieengelska.

– Jag fick sätta mig och göra de nationella proven.

Vad sa läraren då när du sa att du ville tenta av engelskan?

– Hon var inte speciellt förvånad faktiskt, men jag passaerade och fick A med god marginal, säger han. 

Men vad gör du nu då, går du inte på engelskan eller får du läsa ännu högre engelska?

– Jag ska prova fortsätta läsa gymnasiets engelska, berättar Fabian Johansson, som går på Vattudalsskolan i Strömsund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".