1 av 2
2 av 2
Insända rävar undersöks på SVA. Foto: Erik Ågren/SVA/Scanpix
Djursjukvård

Svårare ta hunden med sig över gränsen - efter nya norska regler mot dvärgbandmasken

Husdjuret måste ha veterinärintyg om avmaskning
1:12 min

Den otäcka parasiten dvärgbandmaskens intåg i Sverige gör att det framöver blir dyrare och krångligare för husdjursägare att ta med sina fyrbenta vänner - hundar, katter och illrar - på resor mellan Sverige och Norge.

Hittills har det varit enkelt för norrmän och svenskar att ta med sig hunden över gränsen men från 1 maj krävs det ett särskilt veterinärintyg för att resa med sin katt, hund eller iller mellan länderna.

Enligt Anders Norling länsveterinär vid länsstyrelsen i Jämtland är det slut på spontana Norgebesök för länsbor som vill ta med sig sitt djur på resan.

Enligt Mattillsynet, den norska motsvarigheten till Jordbruksverket, har den kommande ändringen väckt starka reaktioner i Norge eftersom det blir dyrare och krångligare att besöka grannlandet med sitt djur. Reglerna ändras eftersom Sverige haft flera fall av dvärgbandmask och därmed ställer EU krav på en ändring. 2011 upptäcktes det första smittade djuret i Sverige.

Dvärgbandmasken finns i nuläget inte i Norge och de nya reglerna ska sätta stopp för att den sprids dit.

Fakta - Dvärgbandmasken

Även människor kan smittas av dvärgbandmasken men det är ovanligt. Men blir man smittad dröjer det 10 till 15 år innan några symptom visar sig. Masken bosätter sig i levern eller andra organ och om ingen behandling ges är smittan dödlig.

Källa: Jordbruksverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".