Arkivfoto: Norske redningshunder/Scanpix

Flera laviner i Norge - en person allvarligt skadad

Två personer rycktes med i en lavin i norra Norge på söndagen. En klarade sig välbehållen, den andra fick allvarliga skador. Ambulanspersonal gör livräddningsförsök, enligt uppgift från polisen kort efteråt. Skredet gick i Kattfjordeidet nära Tromsø mitt på dagen.

Senare på dagen sveptes sex skidlöpare med i en lavin längre söderut i Norge. En av dessa, en man i 20-årsåldern, skadades trots att han klarade att ta sig undan från snön för egen maskin.

Den lavinen gick enligt nyhetsbyrån NTB i Gimsdalen i Sykkylven, som ligger sydost om Ålesund.

En tredje allvarlig lavin har inträffat i Norge i dag. Fem personer i 20-årsåldern kom i vägen för snön i ett ras vid Laupstad i Lofoten.

De fem var på väg uppför sluttningen på fjället Kvittinden när skredet gick och alla följde med utför. Två personer som befann sig längre ned såg lavinen och kunde efteråt hjälpa till. Hela sällskapet undkom utan skador trots att en flicka blivit liggande någon meter ned i snön i tio minuter.

Polisens insatsledare konstaterar i samtal med nyhetsbyrån NTB att alla var välutrustade, med bland annat sökare och pinnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".