Lika inför lagen? Krögaren Dragan Bratic nekades serveringstillstånd på grund av att han är polisanmäld. På över ett år har polisen inte slutfört utredningen. Det finns ingen dom och inget åtal. Socialnämnden hänvisar ändå till polisanmälan för sitt beslut. Foto: Billy Abraha/SR
Tillståndsgivning

Blotta misstankar räcker för att neka Dragan serveringstillstånd på strippklubben

Avslag till serveringstillstånd motiveras med en outredd polisanmälan
2:06 min

Åre kommuns socialnämnd har nekat Dragan Bratic serveringstillstånd för alkohol på hans nya strippklubb i Storvallen. Som skäl hänvisar man till att Bratic är misstänkt för brott mot ordningslagen. Polisutredningen har inte slutförts på över ett år.

Det har den senaste tiden stormat kring Dragan Bratic som under vintern öppnat en andra strippklubb i Åre kommun, den här gången i Storvallen. Åres socialnämnd har nobbat honom serveringstillstånd för alkohol med hänvisning till att polisen misstänker honom för brott.


"Vi gjorde som polisen sa..."
Centerpartisten Anna-Lisa Hoflén, ordförande i nämnden, blir ställd när P4 Jämtland frågar henne varför en företagare nekas serveringstillstånd, grundat enbart på en polisanmälan. Det finns ingen dom och anmälan har på över ett år hittills inte lett till något åtal

– ....äh, ja.... vi gick ju på tjänstemannaförslaget. Vi gick väl på att polisen yrkade avslag och då gjorde vi det,  säger Anna-Lisa Hoflén.

Polisanmälan mot Bratic gäller misstanke om brott mot ordningslagen. Dragan Bratic har nämligen inget tillstånd för offentlig tillställning på sin andra klubb i Mörsil, något han själv hävdar inte behövs eftersom det inte sker någon allmän dans. Utredningen av det misstänkta brottet har nu pågått i drygt ett år.

Andra polisutredningar efter liknande anmälningar mot Dragan Bratic har tidigare lagts ner.


Jurist beklagar att utredningen tagit tid

Mats-Ove Edvinsson är jurist på Polismyndigheten i Jämtland. Han beklagar att det tagit tid men tycker inte att man särbehandlar Dragan Bratic. Men även den förra gången som strippklubbsägaren sökte tillstånd så hänvisade Jämtlandspolisen till en pågående polisutredning som skäl till avslag.

Dragan Bratic själv känner sig motarbetad och rättslös. Att han inte får serveringstillstånd ger stora ekonomiska konsekvenser för honom hävdar han.

– Polisjuristen beklagar att det tagit så lång tid. Att man utreder samma fall i tre år, det är hemskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".