Det finns idag ungefär 300 biogasbilar i Östersunds kommun. Foto: Ronja Mårtensson /SR
Miljöbilism

Länets enda biogasstation i Östersund stängs ner i sex veckor

Kolbjörn Rydén på Östersunds kommun: ”Det kommer inte att finnas någon gas att tanka”
1:37 min

Biogasstationen i Göviken i Östersund kommer att vara avstängd i sex veckor från maj till juni. I dag är det den enda i länet, och någon lösning på en tillfällig ersättning finns inte under tiden som gasmacken byggs om.

Per- Åke Pettersson är VD på Taxi-Östersund, och för chaufförerna där innebär det att de måste tanka mer.
– Sedan blir ju bilen dyrare att köra också. I och med att man kör på bensin och dessutom är ju miljöeffekten borta också, säger han.

Stängningen leder till ökad kostnad
Miljöbilarna är idag utrustade så att det finns en extra bränslekälla, men den tanken är inte lika stor, drar mer, och det leder till en ökad kostnad.

Idag finns det ungefär 300 biogasbilar i Östersunds kommun. Men en lösning på hur bilägarna ska få tillgång till biogas under den stängda perioden finns inte hos kommunen.

– Det kommer inte att finnas någon gas att tanka under det här sex veckorna, säger Kolbjörn Rydén är Va-chef på Östersunds kommuns tekniska förvaltning.

Men finns det inga fungerar på om man kan öppna en tillfällig, eller någonting under den här perioden?

– Vi har tittat på det, men det är inget realistiskt alternativ, säger han.

Det måste idag ske vissa åtgärden, bland annat är trycket i tanken inte nog bra vid macken och det har lett till att det tagit lång tid att tanka. Samtidigt måste det ske ett underhållsarbete i rötgaskammaren, något som göras ungefär vart femte år.

Ingen stor katastrof
Olof Roos från Ås, kör också med biogasbil. Och att macken stängs ner i några veckor, ser inte han som en så stor katastrof. Men det blir ju lite krångligt menar han.

– Vi har fått leva med att vi måste hålla på att pussla när vi har varit någon annanstans än i Östersund tidigare. Så på det sättet blir det väl ingen större fara. Det som kan vara lite bökigt är om man är till fjälls, där det inte är så mycket ställen att tanka på, då får man väl tänka till lite innan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".