Jan-Olof Rydin har ett långt förflutet inom fackförbundet Byggnads. Foto: Alexandra Kerttu/Sveriges Radio Jämtland
Byggkonflikten

Strejkstoppet kan förändra avtalsrörelsen

Jan-Olof Rydin: ”Det verkar som att staten vill lägga sig i lite mer”
3:44 min

Konflikten mellan Byggnads och arbetsgivarsidan sköts upp efter det unika beslutet av medlarna att tvinga fram ett strejkstopp under två veckor framåt.

- Det är första gången jag har hört talas om att ett statligt institut kan komma och stoppa en förhandling mellan arbetsmarknadsparter. Det är nytt för mig, säger Jan-Olof Rydin, betongarbetare från Hoverberg med ett långt förflutet i fackförbundet Byggnads.

Konflikten handlar inte i första hand om kronor och procent, utan om arbetsmiljö.

- Vi kallar det för ordning och reda på bygget. Det betyder i det stora hela att huvudentreprenören inte ska kunna sälja bort jobbet och med det sälja bort sitt ansvar, säger Jan-Olof Rydin

Jan-Olof har varit aktiv medlem i Byggnads sedan 1972 och han säger att idag finns det stora företag som tar på sig jobb för en viss summa pengar och som sedan säljer jobben vidare till en underentreprenör.

- I och med det säljer de också bort sitt ansvar. De tjänar pengar, men har inget ansvar sedan och det här kan gå i många led. Nästa kan också sälja bort sitt ansvar till en mindre entreprenör, menar Jan-Olof.

Arbetsmiljön drabbas

I och med detta sätt att sälja bort sitt ansvar drabbas också arbetsmiljön enligt Jan-Olof.

- Det är ju helt klart att desto längre ned i ledet man kommer desto sämre kvalité blir det och det kanske inte heller då blir helt yrkeskunnigt folk, säger Jan-Olof. 

Medlarna har nu alltså valt att skjuta på konflikten i 14 dagar och Jan-Olof tror att det kan bli problematisk och påverka slutresultatet negativt. Han har också svårt att förstå hur ett statligt institut kan komma och stoppa en förhandling på det här sättet.

- Jag förstår inte riktigt hur det kunde bli så. Men det är ju så att dom vill ju att industrin ska sätta ribban för fortsättningen för övriga fackförbund, avslutar Jan-Olof.

För att lyssna på hela intervjun med Jan-Olof Rydin klickar du på länken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".