Mannen bakom inlägget tycker att det är för lindringa och korta straff i Sverige gällande övergrepp mot barn. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Näthat

Offer för sexbrott mot barn - och förövaren - hängs ut på internet

Mannen bakom inlägget: ”Jag vet inte riktigt hur man ska skydda dem”
1:47 min

En man i Östersund dömdes för några veckor sedan till fyra års fängelse, för övergrepp på två flickor. Nu hängs han ut på internet med namn, bild och adress. Samtidigt som hela domen ligger ute och blottar flickornas berättelse.

P4 Jämtland har pratat med mannen som publicerade inlägget om varför personer hängs ut.
– De som vi hänger ut är riktiga monster som har sökt upp sina offer och förgripit sig på dem. Så har man som vissa av pedofilerna vi hänger ut förgripit sig under flera års tid mot minderåriga barn, då anser vi att de aldrig kan förlåtas, säger han.

Har väckt stora diskussioner på nätet
Mannen bakom inlägget som har publicerats både på en Facebook-sida och en blogg där pedofiler hängs ut, tycker att det är för lindriga och korta straff i Sverige. Att personerna borde spärras in på livstid.

I dag är det över 14.000 personer som håller med, och gillar Facebook-sidan. Och det har de senaste veckorna väckt stora diskussioner på nätet. Bland annat om hur de anhöriga och brottsoffren även dem får ta del av exponeringen.

Kommentarer från bloggen där den dömde mannen hängs ut:

  • De kanske inte vill att det här ska publiceras, så att alla får veta att det just är de som är drabbade.
  • Skänker en tanke till offren som i och med detta uthängande får sina liv ännu mera förstörda.

Ingen lösning på hur offren inte ska bli exponerade
Men kommentarerna om att anhöriga och offren blir lidande är inte lika viktigt menar mannen bakom inlägget. Han menar att detaljerna kring flickornas berättelse redan är offentliga i domen.

Men samtidigt vill han föra fram att de gör allt för att inte andra än gärningsmannen ska få lida av publiceringen. Och han önskar att det fanns en bättre lösning på problemet än att hänga ut folk på det här sättet, men han vet inte vad det skulle vara.

– Jag vet inte riktigt hur man ska skydda dem. Det har inte vi riktigt någon kompetens till. Men vi anser att det är så viktigt att hänga ut pedofilerna och inte låta deras identitet gå i glömska.

Om det exempelvis skulle vara din pappa eller din morfar eller din bror som hade gjort något sådant. Hur hade du tänk då om att den personen hade hängts ut sådär?

– Det skulle förstås inneburit exponering av mig, som jag inte gillar. Men jag skulle stålsätta mig att det var det rätta att personen hängdes ut. Oavsett vem personen är, om han eller hon begår ett hemskt brott då ska personen dömas och exponeras, säger mannen som ligger bakom inlägget där en man i länet hängs ut.

Vad tycker du om det här? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".