Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hyr en tacka

Hyr en tacka under ett år vid Jämtlands Gymnasium Torsta

Publicerat onsdag 20 mars 2013 kl 11.24
Nils Hultin: ”Man hyr tackan under ett år och får det tackan producerar”
4:18 min
Anna Rex från Lit med dottern Alva har hyrt en tacka på Jämtlands Gymnasium Torsta. Foto: Marcus Frånberg/ Sveriges radio

Vid Jämtlands Gymnasium Torsta kan man hyra sig en tacka under ett år. Det tackan producerar under året - i form av lammkött, lammskinn och ull - får man när året passerat.

- Det handlar om att man ska försöka komma närmare mellan producent och konsument, säger Nils Hultin vid Jämtlands Gymnasium Torsta.

Tanken är att konsumenten, en familj, hyr en tacka vid Jämtlands Gymnasium Torsta. Det finns 20 tackor att välja mellan och i dagsläget är 6 tackor tingade. Efter att man valt ut sin tacka skrivs ett kontrakt där det framgår hur tackan ska skötas, utifrån olika kravregler. I kontraktet framgår det exempelvis att tackan ska ha mat varje dag, hon ska ha ekologiskt grovfoder, hon ska ha vatten, hon ska ha tillsyn, hon ska ha sommarstängsling och det ska ses till att hundar inte kommer in i hagarna och så vidare.

- Vi lovar att sköta om tackan väldigt väl, säger Nils.

Det familjen som hyr tackan får är den produktion som tackan ger. Nämligen kött, i form av lammkött, skinn i form av lammskin samt ull. Ullen spinns sedan till 2 kilo garn.

- Man hyr tackan under ett år och får det tackan producerar under det året, berättar Nils.

Ett bra sätt att värna om lokala producenter

Det kostar 5990 kronor att hyra en tacka under ett år och Anna Rex från Lit är en som nappat på idén.

- Vi tyckte det lät som en jättebra idé. Dels för vår dotters skull, för att få henne att förstå lite mer vart köttet kommer ifrån - att det inte bara ligger i frysdisken på mataffären. Sedan också att få möjligheten att komma närmare själva produktionen av kött och vara säker på att det kött som vi har på våra tallrikar är glada djur, säger Anna.

Tanken bakom det hela, att konsumenten och producenten ska komma nära varandra genom tackan, tycker Anna är ett jättebra tillvägagångssätt.

- Jag tror det är ett bra sätt att värna om lokala producenter av både kött och mjölk. Samt att man också skapar en större förståelse för kretsloppet man är en del av som konsument, menar Anna.

För att lyssna på hela intervjun med Nils Hultin och Anna Rex klickar du på länkarna ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".