Malin Burman, Risk-och krishanteringsexpert Foto: Anneli Johansson
Livsstil

Stress påverkar säkerheten på din arbetsplats

Stress på jobbet är ett hot mot säkerheten, Malin Burman expert
17 min

När du springer till kaffeautomaten och pratar fort så kan det vara ett tecken på stress.
Däremot så har positiv och negativ stress helt olika betydelser. Om man är stressad varje dag mer ett halvår så är risken större att man utvecklar negativ stress, enligt Risk- och krishanteringsexperten Malin Burman.

Stress kan vara både positivt och negativt, berättar Risk-och krishanteringsexperten Malin Burman.

– Stress är egentligen en vidareutveckling på kamp och flyktmekanismerna som vi har med oss sedan urminnes tider, enligt Burman.
Positiv stress handlar om någonting som måste presteras på kort tid, vi blir nervös och hjärtat pumpar fortare, vi får en kick.
Om man är stressad varje dag mer ett halvår så är risken större att man utvecklar negativ stress, förklarar Malin Burman.

Negativ stress innebär att man tar på sig för mycket och vanliga varningssignaler är att man känner sig stressad. Springer för att hämta en kopp kaffe, pratar fort eller håller uppe axlarna är några exempel.
Vi får påslag av Kortisol, som reglerar stresshormoner i kroppen och som utsöndras från binjurarna.
Vanliga symtom vid en längre stressituation är att bli otroligt trött, sur och grinig, tappar koncentrationen och efter flera år av stress ökar risken för utbrändhet, depressioner och apati, berättar Risk- och krishanteringsexperten Malin Burman för P4 Jämtland.

Hur effektiv är man vid stress?

Vid kortvarig, positiv stress kan vi bli mer effektiva och skärpta.
Däremot så sänks effektiviteten och produktiviteten vid negativ stress, förklarar Burman och hon tillägger att det är lika viktigt att vila som att prestera.

Studier visar att motion i 30 minuter per dag sänker stresshormonerna och man klarar av stressiga arbetsuppgifter bättre, säger Malin Burman.

Ibland kan det vara svårt att inse hur stressad man är.
Ofta är det inte att man har mycket att göra som är problemet. Däremot så tänker man på massor med saker som borde göras, då blir man stressad.
Malin Burman tipsar att skriva "Att göra listor". Men det ska inte vara för långa listor så det blir för övermäktigt.
För långa listor kan leda till ännu mer stress. Skriv korta listor och njut av tillfredsställelse och stolthet när du bockar av dina punkter på listan, tipsar Malin.

Stress påverkar säkerheten på jobbet

När vi stressar på jobbet så äventyras säkerheten, enligt Risk-och krishanteringsexperten Malin Burman.
– Säkerhetsrutiner bortprioriteras vid stresssituationer.

 Många arbetsplatser tänker på fysiska risker, men det psykosociala arbetsmiljön är också mycket viktig.
Samtidigt så finns det en ekonomisk aspekt på stress på arbetsplatser.
En långtidssjukskrivning på en chef beräknas kosta 1 miljon kronor, enligt Burman.

Det är viktigt att lyfta debatten ute på företag och prata om hur vi upplever vår psykosociala arbetsmiljö. Kanske måste  många utbildas i att se vad som förorsakar stress, enligt Malin Burman.

Prioritera kafferaster och glöm inte bort att skratta mycket, säger Malin Burman Risk-och krishanteringsexperten avslutningsvis till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".