Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Förskola

Kritik mot snabba beslut om förskolenedläggningar i Östersund

Per Löfstrand: ”Är ute i elfte timmen igen”
1:37 min

Nästa vecka ska politikerna i barn och utbildningsnämnden fatta beslut om förskolenedläggningar i Östersunds kommun. Men först idag fick de information om hur det här nedläggningsförslaget ser ut.

Nästa vecka ska politikerna i barn och utbildningsnämnden fatta beslut om förskolenedläggningar i Östersunds kommun. Anledningen är att det finns för många tomma förskoleplatser i kommunen.

Men först idag har politikerna blivit informerade om hur det här nedläggningsförslaget ser ut, det vill säga vilka förskolor och avdelningar som ska läggas ner. Folkpartisten Pär Löfstrand som sitter i barn och utbildningsnämnden är kritisk till att politikerna måste fatta ett sådant här snabbt beslut.

--Jag tycker att det är synd att man är ute i elfte timme igen. Jag tycker att man saknar helhetsbilden.

Det är tänkt att beslutet ska fattas på ett extrainsatt nämndsammanträde nästa onsdag och anledningen till att beslutet måste komma snabb är för att man ska hinna ta bort 100 förskoleplaster innan hösten.

Lövberga är den förskola som enligt ett tjänstemannaförslag ska läggas ner helt. När barn- och utbildningsnämnden hade allmänhetens frågestund på förmiddagen var flera föräldrar från Lövberga på plats och Jenny Berglund som har sina två barn på förskolan hoppades få svar på frågan hur de kommit fram till förslaget.

– Det finns inget underlag till det här och då ifrågasätter jag varför man väljer Lövberga. På Lövberga är det fullt med barn på alla avdelningar och det står barn på kö. Tittar man på ytterområdena kan jag se att det finns tomma avdelningar. Istället verkar det som man bara har ryckt Lövberga ur en påse med namn på förskolor och så säger man att det här att den man ska lägga ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".