1 av 2
Årefjjällsloppet i Edsåsdalen. Foto: Alf Levin/Sveriges Radio
2 av 2
Fjällvy med skidåkare i förgrunden. Foto: Magnus Östh
Långlopp

Årefjällsloppet och Flyktingloppet körs samma helg men längdskidåkarna räcker till båda loppen

Årefjällsloppet krockar med Flyktinglopp men deltagarna verkar räcka till båda
5:31 min

Den här helgen är det långlopp på längdskidor både i Åre och i Gäddede. Det helt nya Årefjällsloppet krockar med Flyktingloppet som körs för 63:e gången.

På lördagen körs det korta Flyktingloppet på 18 km och på söndagen det långa på 44 från Nordli till Gäddede. Den långa versionen av Årefjällsloppet, 7 mil, som avslutar årets långloppsvärldscup Ski Classics där bland annat Vasaloppet och Marcialonga ingår, körs på lördagen, men redan på fredagsförmiddagen, var det start för det korta Årefjällsloppet över 3,5 mil i Edsåsdalen.

Bente Bruvoll som är biträdande tävlingsledare för Flyktingloppet mellan Nordli och Gäddede säger att det inte har påverkat deltagarantalet i Flyktingloppet.
– Kanske kommer det något färre elitåkare, men det finns en hel del som åker båda loppen, som till exempel Vasaloppsvinnaren Laila Kveli och Anders Södergren, säger Bente Bruvoll.

Norska motionärer är flitigast

När det gäller motionärerna är de allra flesta deltagarna i Flyktingloppet norrmän.
– Svenskarna är bara ungefär 10 procent så det vore roligt om det kom fler, säger Bente Bruvoll.
Nästa år kommer de båda loppen inte att krocka så då hoppas Bente Bruvoll att det kommer fler motionärer.

Folkfesten viktigast i Edsåsdalen

I Edsåsdalen hade Renate Hedung och de andra byborna förberett folkfest.
– Vi har hört av långloppsåkaren Jenny Hansson att det är det hon minns från de lopp hon åker i andra länder, så därför satsar vi på det säger Renate Hedung.

Maria Larsdotter som är en av dem som startade i Årefjällsloppet på fredagen.
– Jag tycker att det är fantastiskt att kunna åka ett lopp på hemmaplan. Jag har aldrig kommit i väg till Dalarna så det här är perfekt. Går det bra i år åker jag 7 milsloppet nästa år.

Det 3,5 mil långa Årefjällslopp vanns Frode Jermstad, för Team Skigo. Han mellan Edsåsdalen och Åre på 1:39:26. Bästa dam blev hemmaklubbens Emma Eriksson, som åkte på 1:55:13.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".