"Vi tänker inte plugga om inte vår skola bli kvar" protesterade barn på Västbygdens skola i Kluk 2011 när skolan skulle läggas ner men nu vill inte Krokoms kommun hyra ut lokalerna när man vill starta en friskola där. Foto Agneta Nilsson/SR 110419
Friskola

Friskoleförening får inte hyra lokal av kommunen

"Det är hennes skyldighet att svara"
1:41 min

Västbygdens friskoleföreningen får inte hyra de tomma skollokalerna meddelande Krokoms kommunalråd Maria Söderberg i ett pressmeddelande förra vecka.

Men Maria Söderberg vill inte svara på varför och det är något som får Kurt Folkesson, ordförande i Västbygdens byalag, att rasa.

– Hon är den som borde svara, för det är hennes skyldighet! Det vore allt skäl i världen för Maria Söderberg att gå ut och förklara för Västbygdsborna och andra i Krokoms kommun om vad det är som vägleder henne i hennes politiska beslut när det gäller skola, säger Kurt.

"Krokoms kommun har inte för avsikt att överlåta skolhuset i Kluk, Västbygden, till friskoleföreningen för skoländamål" meddelande kommunstyrelsens ordförand Maria Söderberg i ett pressmeddelande förra veckan. Men när P4 Jämtland ber henne berätta varför säger hon att inte kan svara på det och hänvisar oss vidare.

Västbygdens skollokaler har stått tomma sedan den kommunala skolverksamheten lades ner för snart två år sedan. Efter skolans nedläggning startade föräldrar i Västbygden en friskoleföreningen och som i höstas fick klartecken från Skolinspektionen att starta en friskola. Föreningen hörde av sig till kommun och frågade om de fick hyra lokalerna och fick till en början beskedet att kommunen var intresserade att hyra ut till att senare få veta att det fanns andra planer för den gamla skolans lokaler. Men vad som ska hände med lokalerna är fortfarande oklart.

I pressmeddelande från Maria Söderberg står det att kommunen vill lägga resurser på lärare istället för hyresresurser för halvtomma skollokaler. Men som det är nu betalar kommunen uppvärmning och hyra för helt tomma lokaler. Att låta Västbygdens friskoleförening överta lokalerna är något som enligt Peter Hallgren, ordförande i friskoleföreningen gynnar både dom och Krokoms kommun.

– Dom är för friskolor och vill konkurrensutsätta verksamheten, men inte i Västbygden, säger Peter Hallberg, ordförande i Västbygdens friskoleförening.

Vad skulle ni vilja vet av politikerna i kommunen?

– Varför de är rädda för konkurrens i Västbygden mot egen verksamhet, säger Peter Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".