Ett sommarfik i fäbodmiljö har hamnat i brygga efter de nya reglerna om kassaregister. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix
Teknik i glesbygd

Kassaregisterlag svår att följa utan el

Fäbodföretagaren Kalle Ljungberg: ”Hittar inget register som fungerar”
1:20 min

Kassaregisterlagen ska stoppa svarta pengar inom handeln. Men nu riskerar lagen att stoppa ett familjeföretag med anor från 40-talet.

– Jag har försökt att hitta en lösning men inte lyckats, säger Kalle Ljungberg, som driver sommarkafé i en fäbodvall utanför Bruksvallarna.

Kalle Ljungbergs sommarkafé i fäboden i Djupdalsvallen är tredje generationens familjeföretag som startades 1942. Kassaregisterlagen som kom 2010 har blivit ett oväntat hinder för verksamheten.

Sedan tidigare finns ett äldre kassaregister. Men numera krävs en godkänd modell med kontrollenhet, som är eldrivet. Och i fäboden saknas el.

De två första åren av lagen fick Kalle Ljungberg dispens med hänvisning till att det saknades tekniska förutsättningar. Men när han begärde en förlängning i höstas blev det avslag.

--De (Skatteverket) sa att det fanns lösningar. Men jag har inte hittat någon. Trots att jag letat. Jag får väl leta lite mer, säger Kalle Ljungberg luttrat.

Conny Svensson är nationell samordnare för kontanthandel på Skatteverket. Han uppger att det visst finns befintliga lösningar. Även för de som har sin verksamhet i en fäbod.

– Man ska göra rätt för sig precis på samma sätt ute på fäbodvallarna som inne i städerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".