Hovrätten konstaterade däremot att mannen gjort sig skyldig till misshandel i två fall, olaga hot och fler fall av ofredande. Och får åtta månaders fängelse. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

En 20-årig man i länet som tidigare dömdes för våldtäkt i tingsrätten - frias nu av hovrätten

Frias från våldtäkt men får ändå fängelse
0:40 min

En man i 20-årsåldern i ett samhälle utanför Östersund var vid flera tillfällen våldsam och hotfull mot sin sambo. Kvinnan hävdar att mannen också tvingat till sig sexuellt umgänge.

Hovrätten friar mannen från våldtäkt och gör därmed en annan bedöming än Tingsrätten som dömde mannen till fängelse. Hovrätten anser att kvinnans egen berättelse inte räcker, utan att det krävs stödbevisning för att fälla mannen, som även visat filmer där det framgår att kvinnan varit med på att de haft sex.

Blir ändå dömd till fängelse
Hovrätten konstaterar däremot att mannen gjort sig skyldig till misshandel i två fall, olaga hot och flera fall av ofredande. Gärningarna är tillsammans så allvarliga att mannen döms för grov kvinnofridskränkning.

Eftersom åtalet för våldtäkt ogillas så kortas straffet från tre års fängelse till åtta månader.

Även skadeståndet som mannen ska betala till kvinnan sänks från 180 000 kronor till 21 500 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".