1 av 2
Erfarenheter från bland annat Trondheimstrakten visar att många örnar dödas när de flyger in i vindkraftverk. Foto: AP/Scanpix
2 av 2
En kungsörn på jakt. Foto: Scanpix.
Vindkraft

Forskare vill rädda örnar undan döden i vindkraftverk

Avancerad teknologi kan rädda fåglarna undan vindkraftsdöden
1:08 min

Vindkraften ses av många som en ren och säker energikälla, men det finns också forskning som visar att vindkraftverken är direkt dödliga för stora fåglar som örnar. Vid Mittuniversitetet pågår nu ett forskningsprojekt kring hur man ska skydda örnarna från vindkraften.

Vindkraften har stor potential att ge oss en alternativ energikälla, men det är inte utan problem. Vindkraften är ett stor hot mot det vilda livet, mot fåglarna, mot naturen.

Civilingenjören Naeem Ahmed är doktorand från Pakistan och jobbar med projektet.

Kameror kan stoppa kraftverken
Han och hans kollegor jobbar med avancerad teknologi som ska skydda örnarnas liv. De vill sätta upp kameror runt ett vindkraftverk som kan upptäcka örnar på väg mot kraftverket på flera kilometers håll. Då slås verket av och örnen riskerar inte att flyga in i de snurrande rotorbladen.

Kamerorna kan skilja på en örn och till exempel ett flygplan.

Det andra steget är att bygga ett system med ett högt alarmljud, som skrämmer bort örnen när den närmar sig vindkraftverket.

Avskräckande erfarenheter i andra länder
I Sverige får man inte placera vindkraftverken nära örnbon, det krävs ett avstånd på minst två kilometer. Trots det flyger örnar in i kraftverken och dör och i andra länder är problemet ändå större, det säger Anders Wirdhem som jobbar med fågelskyddsfrågor på Sveriges ornitologiska förening.

– Det finns problem i alla länder som har byggt ut vindkraften i stor skala. Vi känner till omfattande problem i USA, Spanien, Tyskland och i Norge har många havsörnar dött på en ö utanför Trondheim, och även i Sverige har vi problem, säger han.

Naeem Ahmed tror mycket på vindkraften som lösningen på världens energikris, men tycker också det är viktigt att naturen inte tar skada:

– Vi vill rädda världen och naturen, och även ge energi till världen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".