Allt fler svenskar omhändertas för att de är för berusade för att ta hand om sig själva, enligt statistik från polisen. Foto: Pontus Lundahl /Scanpix
LOB

Allt fler berusade personer omhändertas av polisen

Polisen - och omhändertagna - om LOB-ökningen
1:18 min

Antalet omhändertaganden av berusade personer har ökat i Sverige de senaste åren och i Östersund sker var tredje omhändertagande på Busstorget, eller Gustaf III:s torg som det egentligen heter.

- Vi försöker röra oss så mycket som möjligt här nere så att det ska vara så lugn det bara går, säger Thomas Andersson, polis i Östersund.

Under förra året gjordes ungefär 900 omhändertaganden i Östersund och cirka 300 av dem gjordes på Busstorget. Enligt uppgifter från polisen kostar varje omhändertagande runt 5 000 kronor och det innebär att fylleriet på Busstorget kostar Östersundspolisen omkring 1,5 miljoner kronor.

Anna-Caren Sätherberg, ordförande i polisstyrelsen Jämtland, tycker att polisen har en väl fungerande verksamhet när det gäller den här typen av verksamhet.

– Det här är ett förebyggande arbete där man får stoppa in pengar för att man tror att det minskar kostnaderna längre fram, säger Anna-Caren Sätherberg.

Lagen säger att när en person är så berusad att den inte kan ta hand om sig själv får man omhändertas av polis. P4 Jämtland har pratat med en man som själv blivit omhändertagen för fylleri. Han tycker det många gånger är obefogat från polisen att plocka in så många personer från Busstorget.

– En del poliser är förstående medan vissa bara vill jävlas, säger han till P4 Jämtland.

Alexandra Kerttu/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".