Birger. Foto Östersunds kommun
Konstbråket

Inget fel med stadsparaden och storsjöodjuret Birger som konst tycker Kajsa-Tuva Henriksson

" Var och en måste få bestämma vad konst är" - om konstbråket i Östersund
1:18 min

Östersundskonstnären Kajsa Tuva Henriksson välkomnar stadsparaden till Östersund. Hon förstår sig inte alls på kritiken från konstnärernas riksförbund i länet att det dekorerade Birger statyer inte skulle vara konst.

---Var och en måste får bestämma vad konst är. Det kan var någonting för en person och någonting annat för en annan person. Men jag tror att det är jättefarligt att säga och tycka att det här är inte konst det här är skräp. Jag tror att man skrämmer människor genom att berätta vad konst inte är. Jag tror att man är farligt ute då.

Stadsparaden har tidigare arrangerats med drakskulpturer i Sundsvall, bockar i Gävle och med björklöv i Umeå och förra veckan kom beskedet att tjugo versioner av det lilla Storsjöodjuret Birger skulle smycka Östersunds gator och torg i sommar. Något som inte enbart fick positiva reaktioner. En av dem som uttryckt sin ilska är Åsa Maria Hedberg , ordförande i styrelsen i konstnärernas riksförbund i Jämtland-Härjedalen. Hon menar att formgjutna birgerfigurer som är sponsrade av företag inte är konst utan enbart reklam och uppmanar seriösa företag och konstnärer att tacka nej till att formge en Birger. Kajsa Tuva Henriksson gjorde en av bockarna i Gävle och hon skulle gärna ställa upp i Östersund också.
--Jag skulle inte ha några problem med att vara med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".