Foto: Emelie Andersson

Mittmediachef anklagas för att ha petat journalist på Länstidningen

Anna-Karin Lith: "Jag är aldrig med i några val av medarbetare överhuvudtaget där"
1:27 min

Personen fråntogs i onsdag sin arbetsledande position. Chefredaktören tog beslutet, som grundar sig på den förstasida som publicerades i och med att beskedet kom att halva personalstyrkan sannolikt kommer att få gå på tidningen.

Men enligt uppgifter till P4 Jämtland är det inte chefredaktörens beslut från första början. Utan Anna- Karin Lith redaktionell chef på Mittmediakoncernen som äger tidningarna i länet, ska vara den som ligger bakom beslutet. Hon ska i onsdags ha krävt att den anställda inte längre ska få ha kvar sin befattning.

Hennes krav ska ha grundat sig på att hon inte var nöjd med förstasidan på tidningen, som föreställde en rullgardin som dragits ner halva vägen.

Men mittmediechefen tillbakavisar uppgifterna om att hon ska försökt att peta en anställd.

– Jag är aldrig med i några val av medarbetare överhuvudtaget där. Utan det är chefredaktör och ansvariga utgivare som sköter sin redaktion och sedan jobbar jag tillsammans med utgivarna, säger Anna-Karin Lith redaktionell chef på Mittmediakoncernen. 

Men uppgifterna till P4 Jämtland säger tvärt om
Att det är hon som har beordrat chefredaktören att frånta den anställde sin befattning. Men det är något som inte stämmer enligt chefredaktör Lennart Mattsson.

Däremot bekräfta han att det varit delade åsikter om valet av förstasida och att han i onsdags tog beslut att den anställde inte längre skulle ha kvar sin befattning.

Men att det skulle ha sin grund i press från Mittmedias ledning eller valet av förstasida det vill inte chefredaktör Lennart Mattsson kommentera.

– Det vill jag inte uttala mig om, absolut inte. Det tillhör sådant som vi diskutera dagligen, sådant om vad som har blivit bra eller mindre bra i tidningen, säger chefredaktören på Länstidningen i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".