Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Telefoni

Marie Nordén och Gunnar Sandberg kräver lag för fungerande telefoni

"Man känner sig lurad"
1:48 min

Telefonen är stendöd. Det går inte att vare sig ringa eller surfa på nätet och inte att larma ambulans eller räddningstjänst. Många länsbor har känt vanmakt sen det fasta nätet avvecklades och det mobila nätet inte byggts ut tillräckligt.

Allt oftare är det svårt eller omöjligt att ringa både i Östersund, andra tätorter och förstås på landsbygden. Många berättar om hur de får försöka igen och igen. Eller hur man lär sig att hitta ett rum där det funkar bättre eller en kulle utomhus. Cecilia från Torvalla, utanför Östersund, har stött på problem.

-- Ibland kommer man inte ut helt enkelt och då kan man ju inte göra det man skulle ha gjort. Då känner man sig lurad. De har ju lovat att det ska finnas mobiltäckning och så gör det inte det. Det har man ju betalat för.

Mobiloperatörer förbinder sig att ha täckning i vissa områden. Men det är ofta det ändå inte finns. Flera företag har deklarerat att de inte är intresserade av att arbeta i områden som inte är lönsamma.

Kraven på företagen är också ganska mjuka.

De socialdemokratiska riksdagsmännen Marie Nordén och Gunnar Sandberg vill ha en lagstiftning som garanterar fungerande telefon i varje hem. Fast uppkoppling, satellit eller mobil är oviktigt men staten ska se till att det finns en fungerande telefon.

En lag skulle sannolikt också göra det lättare att ställa krav på företagen.

Post och telestyrelsen är den myndighet som ansvarar för att telefonin fungerar.

– Styrelsen kontrollerar att de som har tillstånd lever upp till vad de lovat, säger Bosse Svensson som är ledamot av PTS styrelsen.

Det tycker han att PTS gör ganska bra.

Det är ytterst regeringen som sätter upp reglerna för företag som får tillstånd att göra affärer med telefoni. Om regeringen inte kräver fullständig täckning så blir det inte det. Och den ansvariga ministern Anna Karin Hatt, centerpartiet, tycker att det fungerar bra. När det inte fungerar så är det fråga om enstaka händelser har hon sagt.

Massor av abonnenter har råkat ur för enstaka händelser i vårt län. Rolf Säll från Övsjö har mängder av exempel på när det inte fungerar.

– Mellan Kälarna och Höglunda funkar det inte, det finns ingenting. Lika är det på många ställen i närheten av Bräcke, säger han.

– Jag tycker inte att jag får det jag betalar för, säger han.


Hur tycker du att telefonin fungerar i länet?
Kommentera gärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".