Är isvägen öppen? Eller är den farbar? Foto: Sveriges Radio Norrbotten
Ordalaget 4 april 2013

Ordalaget med nöd och näppe på öppna isvägar

Ordalaget på öppna isvägar
22 min

Vilken sida är latsidan och vad är näppe som alltid kopplas ihop med nöd ? Och är det fel att säga öppen  om en isväg  som är farbar? Frågorna hopas och vissa får svar.

Idag slår vi fast att orden spännande och fokusera bör användas mer sparsamt och i lämpliga sammanhang. Det blir en rättvisemärkning.

Vi födelsemärker nyorden singelstress och singellycka och brännmärker mysfaktor och  sifferord. (Förekommer mest på engelska, typ 4U)

Ingegerd i Hede undrar om uttrycket ohängda ungar kan komma från ordet ohägn som betyder skada och förtret. En ohängd unge skulle alltså vara en som ställer till förtret, skriver Ingegerd.

Vi har resonerat om hus och brasor brinner upp eller ned eller. ... Så här skriver Peter till Ordalaget.

” Det borde vara lika självklart att brasor och ljus brinner ned, som att de går upp i rök. Hur skulle det se ut om saker gick NED i rök ?? Antagligen rätt underhållande...
Så nu föreslår jag att Ordalaget en gång för alla slår fast att saker brinner ned (eller går upp i rök).”

Varför heter det kvarlevor när en person kan ha varit död i flera hundra år ? undrar Conny. Ordet relik finns ju också, men  det används i samband med helgon. Det kan både vara tex ett ben eller ett föremål.

Återigen kommer frågan om öppna isvägar upp. Några tolkar uttrycket så att det är öppet vatten där vägen varit. Men vad ska det heta då ?

Farbar är ju bra, men inte riktigt samma sak.

Carina undrar hur något kan dyka upp – dykning är ju en nedåtgående rörelse….eller…?

Och vilken sida är latsidan ? Med nöd och näppe förklarar vi  just det uttrycket.

Avslutar dagens text med ett brev från Lennart Nordin:

”Tänkte ge er ett allvarligt men hedersamt uppdrag, som jag hoppas får gensvar världen över.

Idag används ju begreppet ”Heders-relaterat brott”.  Just att ordet heder finns med ger ju någon form av bekräftelse och accepterande klang åt begreppet. Heder är ju ett positivt ord.

Jag skulle vilja ”brännmärka” alla varianter av detta, som hedersrelaterat brott, mord, misshandel etc etc. Istället skulle jag vilja ha er hjälp att hitta ett nytt ord.

Det enda förslag jag själv kan komma på är ”Skam- relaterade ....” men ni eller lyssnarna kan kanske kan hitta ett bättre.”

Glöm inte vår facebooksida OrdalagetP4 Jämtland/Västernorrland.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".