Foto: Robert Granström/ Scanpix
Skotertrafik

Förbjudet att köra skoter på Renfjället i Åre

Arne Hafstad, i markägarföreningen Åre viltvårdsområde: "den här skoterkörningen stör vårt djurliv väldigt mycket och den förstör också gran
1:24 min

Åre kommun inför skoterförbud på Renfjället intill Edsåsdalen, anledningen är att många buskör i området.

Mark- och stugägare får dock fortsätta köra skoter i området  och turistföretagare inom förbudsgränsen ska inte drabbas eftersom reglerade skoterleder finns kvar.

Arne Hafstad vid Åre viltvårdsområde, som består av cirka 20 markägare, säger att de under flera år har arbetat för att få till ett regelverk för skoteråkningen, de menar att buskörningen skadar både skog och djurliv.

– Framförallt så är det körningen på kalhyggena som förstör, nyplanterade plant skadas och kostar mycket att ersätta, säger Arne Hafstad.

Markägarna i Åre viltvårdsområde vill att det skapas fler reglerade skoterleder i västra Jämtland framöver.

– Man kan inte blunda för att skoterintresset och skoterturismen är stor och växer, det ska vi inte motarbeta men körningen måste ske på reglerade leder och här behöver kommunen också ta ett större ansvar, det är inte bara en fråga för markägarna, säger Arne Hafstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".