Utsikt från Isvägen mellan Vällviken och Sunne. Foto Marcus Frånberg/Sverigesradio
Vägar

Oskyltad isväg via Sunne ger onödigt lång resväg

Oskyltad isväg ger längre resväg
0:57 min

Skyltning om en isväg via Sunne skulle minska trafiken genom byn Hara och förkorta resvägen för mängder av bilister. Det uppger Gunnar Cogrell som under många år försökt få en skylt på plats i Myrviken. Men Trafikverket säger att det blir för dyrt.

Isvägen Vällviken-Sunne förkortar bilresan från Myrviken till Östersund rejält när den är öppen vintertid.

Men inte alla vet om att när den är öppen, eller ens att den existerar.

För i korsningen i Myrviken - med mycket genomtrafik - finns ingen skylt för isvägen. Den under vintertid närmaste vägen till Östersund.

I stället tar många omvägen över Sannsundsbron. Något som förutom ökat slitage på vägnät också innebär ökad genomfartstrafik i byn Hara längs väg 321.

Som skäl till att det inte sätts upp skylt anger Trafikverket att kostnaden är för hög i förhållande till den samhällsnytta som det skulle innebära.

Gunnar Cogrell, som under flera år varit engagerad i att få en skylt på plats, är luttrad.

– Det är Vägverket (Trafikverket, P4 Jämtlands anm) i Svenstavik som sätter upp dem (skyltarna). Sedan har du grabbarna på färjeläget som ska åka dit då, de ska väl ändå in och köpa varmkorv, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".