Foto: Scanpix
Vardagsstressens vinnare och förlorare

Fler barnfamiljer i länet använder RUT för att minska vardagsstressen

Maria Andersson: ”Har tid att göra andra saker”
1:38 min

För att minska vardagsstressen använder sig allt fler barnfamiljer i länet av RUT-avdraget. En av dem är familjen Andersson i Sveg.

Maria Andersson och hennes familj kände att städning var något som tog allt för mycket energi.

– Åh. Nu måste vi städa igen och har du sett hur stökigt. Man känner att det tar på krafterna. Tycker man inte att det är kul så blir det ett stressmoment till slut.

Antalet personer i länet som använder sig av RUT-tjänster har under de senaste tre åren nära tredubblats. Förra året gjorde 287 företag ruttjänster till nästan 5000 köpare. Den största gruppen som använder rut-avdraget i länet är äldre men under de senaste åren har det skett en stor ökning av barnfamiljer. Carina Subäck startade sitt städföretag 2008 och i början var hennes kunder mest pensionärer och företag men hon ser att det skett en förändring den senaste tiden.

 – Nu är det mer och mer barnfamiljer.

Varför väljer barnfamiljerna att ha städhjälp?

– De jobbar heltid, det är aktiviteter på kvällstid för barnen, det är föräldramöten och personalmöten. De lägger hellre tid på barnen än att städa.

För Maria Andersson och hennes familj var det just av den anledningen de valde att anlita ett städföretag.

 – Vi har mer tid att göra saker med barnen. Känslan att du inte behöver göra det varannan vecka det frigör mycket och man känner att man har tid att göra andra saker. 

Dottern Miranda märker också en skillnad. 

- Vi slipper hjälpa mamma och städa så vi kan göra andra saker istället.


Köper du städhjälp för att slippa vardagsstressen nu när du kan göra RUT-avdrag? Eller är det en lyx du inte har råd med?
Kommentera gärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".