1 av 6
Snowkite. Foto: Simon Jaktlund
2 av 6
Simon Jaktlund. Foto: Lindha Olofsson/Sveriges Radio.
3 av 6
Snowkite. Foto: Simon Jaktlund
4 av 6
Frihet! Foto: Simon Jaktlund
5 av 6
Snowkite. Foto: Simon Jaktlund
6 av 6
Snowkite. Foto: Simon Jaktlund
Snowkite

Östersundaren Simon Jaktlund tävlar i VM i Snowkiting på Varangerhalvön i Norge

Simon Jaktlund: ”Hela min kite-karriär har pekat mot det här”
7:31 min

Östersundsbon Simon Jaktlund är på väg till VM i snowkiting på Varangerhalvön i Norge. Under 4 dagar tävlar han tillsammans med lagkamraten Rickard Wernersson i den tuffa sporten.

- Vi är det enda svenska laget, berättar Simon.

I VM i snowkiting tävlar lag från Amerika, Kanada, Ryssland, Tjeckien, Finland, Österrike och Norge, som ställer upp med flera lag.

Att tävla i snowkite är inget för "mjukisar". Under VM ska man transportera sig 300 kilometer för egen maskin - med hjälp av vinden om det blåser - annars måste man skida en del. Samtidigt ska man dra med sig en pulka med all packning man kan tänkas behöva under de 4 dygn som tävlingen pågår.

- Det handlar om att kunna utstå litegrann, för det klassas som den tuffaste distanstävlingen, berättar Simon.

Det gäller att tänka tunt, lätt och säkert

Den utrustning man behöver under en 4-dagars tävling av detta slag är slalomskidor med lösgörande bindning, som gör att man kan gå med lös häl när det behövs. Man behöver även tält, mat, köksutrustning samt flera olika segel/drakar som man kan växla mellan beroende på vinden.

- Man behöver olika kiter, som är ett sorts segel för att dra sig fram. Du behöver en stor drake om det blåser lite och lite mindre drakar för att klara stormarna som kan var där uppe. Och så vill du ju att det ska väga så lite som möjligt, säger Simon.  

Det är väldigt viktigt att man tänker tunt, lätt och säkert när man planerar sin packning.

- Det måste vara lätt och funktionellt, så det funkar även när du är trött och på dåligt humör. Varenda gram är ju viktig när det väl ska dras, säger Simon.

En utmaning

Tävlingen pågår i 4 dagar och äger rum på Varangerhalvön i norra Norge.

- Jag har ju aldrig varit där, så jag ser jätte mycket fram emot att få se naturen och få tampas med de naturfenomen som kan vara ganska lynniga där uppe, säger Simon.

Simon tävlar tillsammans med Rickard Wernersson från Borås. Killarna träffades på en instruktörsutbildning för kiting för några år sedan.

- Vi känner inte varandra så jätte väl än, men det känns otroligt bra i förberedelserna, säger Simon.

Simon ser VM-tävlingarna i Norge som en stor utmaning 

- Det känns som hela min kitekarriär har pekat mot det här, för det är ju vad jag pysslar med i vanliga fall. Jag är peppad till tusen, säger Simon.

Snowkiting - mer än en sport

Simon upptäckte sporten för 7 år sedan och är sedan dess frälst. Han menar att det är så mycket mer än bara en sport.

- Det är en sport på ett sätt, men det är mycker mer ett intresse, en livsstil, av att vara ute och upptäcka fjällvärlden, avslutar Simon.

VM i snowkiting i Norge pågår mellan 9 - 13/4 2013.

För att lyssna på hela intervjun med Simon Jaktlund klickar du på länken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".