1 av 2
Ett tiotal busskurer i framförallt Odensala och Körfältet har slagits sönder den senaste veckan. Förra året kostade det 130 000 kronor att laga krossade rutor i busskurer i Östersunds kommun. Foto: Ivan Ringdahl
2 av 2
Östersunds kommun har kallat in extra personal för att städa upp efter skadegörelsen den senaste veckan. Foto: Ivan Ringdahl
Skadegörelse

Vandalisering kostar skattebetalarna i Östersund miljontals kronor

Östersundare om senaste vågen av vandalisering
0:34 min

De senaste veckorna har det skett omfattande vandalisering av både busskurer, gatubelysning och även klotter på hus, vägskyltar och i tunnlar i Östersunds kommun.

Mest allvarligt är skadegörelsen på gatubelysningen och de krossade rutorna i busskurerna.

– När det gäller belysnigen så blir den strömförande när man slitit bort stolpluckor och kablar och glaset vid busskurerna är också illa för både människor och exempelvis hundar, säger Kenneth Winterqvist, avdelningschef vid Teknisk förvaltning i Östersund kommun.

Det är oklart vad den senaste skadegörelsen kommer att kosta skattebetalarna, förra året kostade förstörelsen på skyltar, busskurer med mera över 1½ miljon kronor bara för den Tekniska förvaltningen.

– Det är ju förbannat att skattepengar ska gå till sånt här, de behövs till så mycket annat viktigare, säger Kenneth Winterqvist.

Kommunen har kallat in extra personal för att städa bort glaskrosset, framförallt i Odensala och Körfältet, där det är som värst. Nya rutor i busskurerna är på plats om några veckor.

Få som förstör
Även Fastighetsförvaltningen har betydande kostnader för skadegörelse. Förra året kostade vandaliseringen på fastigheter i kommunen 600 000 och det är framförallt fönsterkross och klotter som kostar.

Skadegörelsen sker i perioder och under år det varit som värst på fastigheter, 2010 till exempel, kostade det skattebetalarna 1,3 miljoner kronor.

– Vi ser ingen logisk förklaringar till att det går upp och ner i skadegörelse men omfattande vandalisering är ofta förknippat med ett fåtal personer, säger Jan Högberg fastighetschef vid Östersunds kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".