Vardagsstressens vinnare och förlorare

Tuff arbetsmarknad för personer med funktionsnedsättning

Carina Moen: ”Tror att man är sjuk för det mesta”
1:46 min

Många arbetslösa känner en stress över att inte veta hur länge det dröjer innan man får ett jobb. Av de arbetslösa i länet har var femte en funktionsnedsättning och för dem arbetsmarknaden mer begränsad.

Carina Moen är rullstolburen och hon säger att många hellre väljer att anställa en person utan funktionsnedsättning.

  – Jag tycker man ska se förmåga på vad varje person faktiskt kan göra och inte det som man inte kan göra. Jag tror att en arbetsgivare kanske tror att man är sjuk för det mesta eller att arbetsgivare är lite rädd för att fråga saker.

 Få jobb att söka

Carina Moen som bor i Åre har varit rullstolsburen sedan hon fick en ryggmärgsskada för drygt 20 år sedan. Hon är utbildad dietist men har jobbat inom flera olika områden. Sedan ett år tillbaka är hon arbetslös och letar efter ett administrativ jobb något som inte är det enklaste.

– Det svåra är att det inte finns ju inte så många jobb att söka. Där jag bor ä väldigt många arbeten praktiska och då går det bort på en gång. Jag kan inte stå i liften eller köra taxi.

 3000 praktikplatser

Sedan 2011 har Arbetsförmedlingen arbetat för att skapa mer arbetstillfällen för människor med funktionshinder. Som en del i arbetet sammarbetar Arbetsförmedlingen med olika myndigheter och ska under de närmsta åren erbjuda 3 000 pratikplatser som ska  göra det lättare för personer med någon form av funktionsnedsättningen att ta sig ut på arbetsmarknaden. Men Carina Moen tror inte att praktikplats är rätt väg att gå.

Jag skulle inte vilja ha en sådan praktikplats. För det första skulle jag vilja ha ett vanligt jobb och dessutom skulle man vilja ha en riktig lön.

Hur påverkar arbetslösheten din vardag?

– För det första är det plånboken man har dålig ekonomi och sedan är det alltid bra att tillhöra en arbetsgrupp och känna att man tillför någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".