Konstgräset på Jämtkraft Arena ska bytas ut, det är krav som ställts i samband med att ÖFK tagit steget upp i superettan. Det nya konstgräs kommer i juni och tills dess har klubben dispens att spela på det gamla gräset.
Fritid

Konstgräset från Arenan troligtvis i Brunflo eller på Odenvallen

Nästa vecka får Östersunds fotbollsspelare besked om var nästa konstgräsplan hamnar.

Konstgräset på Jämtkraft Arena ska bytas ut och tre fotbollsklubbar och Storsjöcupen vill ha konstgräset på sina respektive hemmaområden. Det är Odenvallen, Sportfältet, Torvallen och Brunflo, beslut var det hamnar fattas av politikerna i Kultur- och Fritidsnämnden i nästa vecka.

– De två alternativ vi kommer besluta om är Odenvallen och Brunflo, säger Karin Thomasson (mp) ordförande i Kultur- och Fritidsnämnden.

Thomasson menar att det är de mest praktiska och ekonomiska alternativen.

1) Storsjöcupen vill ha gräset på sportfältet.
2) OPE IF vill ha mattan på Torvallen.
3) IFK Östersund vill ha den på Odenvallen.
4) Brunflo Fotbollsklubb vill förstås ha den i Brunflo.

Joakim Halvarsson vid fritidsförvaltningen i Östersunds kommun har undersökt de praktiska förutsättningar för de olika alternativen.

– Det som talar för Odenvallen eller Brunflo är att man lägger mattan på en befintlig grusplan, då slipper man mycket underarbete, det blir ett billigt alternativ. Ett annat plus är att det finns belysning vid båda dessa planer, säger Joakim Halvarsson, enhetchef för fritidsförvaltningen i Östersunds kommun.

Att lägga konstgräs ovanpå gräs innebär mer och dyrare underarbete, enligt Halvarsson.

– På Sportfältet blir det mycket dyrare att lägga konstgräs eftersom man måste riva upp en befintlig fotbollsplan för att anlägga konstgräset dessutom får man ingen ytterligare plan, man bara ersättare en gräsplan med konstgräs, säger Joakim Halvarsson.

– Och på Torvallen finns ingen belysning och där måste man lägga konstgräset på en parkering eller på befintlig plan därför vinner man inte särskilt mycket i ytterligare spelyta och det blir också dyrare att anlägga, säger Joakim Halvarsson.

Beslut om vilket alternativ det blir fattas av politikerna i Kultur- och Fritidsnämnden den 16 april. Då blir det kanske också klart vad som händer med belysningen på Odenvallen.

Sedan tidigare har politikerna i kultur- och fritidsnämnden beslutat att belysningen på Odenvallen ska flyttas till den nya bandyarenan men efter det beslutet så har ÖBS damer ingått i damallsvenskan och den serien ställer högre krav på belysningen.

– Frågan om belysningen på Odenvallen hänger både ihop med vart konstgräset flyttas och eventuellat ökade krav på starkare belysning i och med damernas nya serieindelning, vi i nämnden får ta ställning till det också, säger Karin Thomasson.

Om kommunen istället skulle välja att använda Odenvallen för att bygga lägenheter på skulle det rymmas omkring 100 lägenheter, enligt beräkningar som tjänstemän vid mark- och exploaterings avdelningen gjort.

– Det är en generell beräkning vi gjort men vi har inget politiskt uppdrag att gå vidare med några planer för området just nu, säger Ann-Katrin Ångnell, exploateringschef i Östersunds kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista