Foto: Annelie Lanner/SR.
Fritid

Få betalade för att åka skidor på konstsnö i Östersund

Antalet sålda säsongskort för konstsnöspåret på Östersunds skidstadion var rekordfå den gångna vintern.

Kommunen fick in ungefär hälften så mycket pengar på korten jämfört med en normalvinter, 105 000 kronor och det är det sämsta resultatet hittills sedan man började ta betalt. En normal vinter får kommunen in mellan 160 000 och 200 000 kronor på säsongskorten

– Det beror både på att vi kom igång senare och på världscuptävlingarna, säger Joakim Halvarsson enhetchef för fritidsförvaltningen.

Det cirka 3 kilometer långa konstsnö spåret öppnade 10 dagar senare än normalt, den 10:e november istället för den 1:a och dessutom var området stängt en längre period på grund av världscupen i skidskytte.

Att man kom igång sent berodde framförallt på att det var för varmt för att spruta konstsnö. I och med förseningen sänkte kommunen säsongspriset på längdkortet från 500 kronor till 250 kronor, vilket också är en förklaring till lägre intäkter.

Snötillverkningen kostar ungefär 800 000 kronor per år så spåravgifterna täcker inte kostnaderna.

– Tanken har inte varit att avgifterna helt ska finansiera snötillverkningen utan är mer att se som ett komplement och i grunden hänger ju snögarantin starkt i hop med Värdscuppremiören i skidskytte som vi haft omkring 10 år nu. Utan världscupen skulle vi nog inte ha någon snögaranti överhuvudtaget, säger Bengt-Erik Björch, enhetschef för teknisk förvaltning.

De senaste åren har det kostat pengar att åka skidor på stadion mellan 1 november och 15 december men i fjol blev starten alltså förskjuten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista