Mittmedia stoppade kritisk text

0:34 min

Nu kommer återigen uppgifter om hur ledningen för stora Mittmediakoncernen, som bland annat äger Länstidningen och Östersunds-Posten, lagt sig i enskilda redaktioners journalistiska arbete och avvägningar.

Vi har tidigare berättat om hur en anställd på Länstidningen blev portad från sin arbetsledande position. Detta på grund av den förstasida, i form av en halvt neddragen rullgardin, som publicerades efter beskedet om koncernledningens förslag om att halvera personalstyrkan på LT:s redaktion. Ett helt överraskande förslag för personalen på en tidningen som de senaste åren genererat en hygglig, årlig vinst för majoritetsägarna Mittmedia.

När journalisten Gunnel Edvardsson ville få in en text om detta i gratistidningen 100procent Östersund, som numera också ägs av Mittmedia, stoppades publiceringen av ledningen.
– Jag fick tillbaka den med motiveringen att ämnet inte var av allmänintresse, säger Gunnel Edvardsson till P4 Jämtland.

Vad tänkte du då?
– Jag blev jätteförvånad och jag tyckte att det var jättekonstigt att det inte stod någonting i lokaltidningarna om det här, säger hon.

Men tycker du själv att det är av intresse?
– Ja det tycker jag. Hade det gällt en annan redaktion, hade det hänt på SVT Mittnytt och på samma sätt resulterat i artiklar i Medievärlden och tidningen Journalisten så skulle det garanterat åtminstone skrivits någonting om det i lokaltidningarna också. Jag tycker att det är ett märkligt beslut, säger Gunnel Edvardsson.

P4 Jämtland har varit i kontakt med utgivare Hans Lindeberg, som avböjer att kommentera utan hänvisar till artiklen i Medievärlden. Han avböjer intervju. Mittmedialedningens kommentar till P4 Jämtland är att det är en intern angelägenhet vem som ytterst stoppade publiceringen.