Inredningsexperten Elisabeth Lif Hagen. Foto: Sveriges Radio Jämtland
Inredning och design

Inredningdesignern Elisabeth Lif Hagen vill att ditt hem ska spegla den du är

22 min

Inredningsdesignern Elisabeth Lif Hagen tycker att alla hem ska inredas på ett sätt som speglar den egna personligheten.

Elisabeth Lif Hagen har många järn i elden och hon gillar att hela tiden lära sig nya saker. Hon är bland annat utbildad homeopat, kinesiolog, kost-och närings specialist och akupunktör. Nu senast har hon utbildat sig till inredare och inredningsdesigner och om några år är hon färdigutbildad inredningsarkitekt. 

Inredning och design ligger i tiden och vi kan nästintill dagligen ta del av inredningsprogram i både TV, radio och tidningar.

- Folk är ju mer och mer intresserade av sina hem nu. Hur det ska vara för att man ska trivas och så, säger Elisabeth.

Hur man inreder ett hem handlar mycket om personlighet menar Elisabeth.

- Jag tycker att alla hem ska spegla den man är. Det ska vara harmoniskt och man ska känna att det är gött att vara hemma. Man ska längta hem. Det ska kännas skönt att komma in där, det är det viktigaste, säger Elisabeth.

  
Grönt en trendfärg

Olika nyanser av färgen grön är en av trendfärgerna under våren 2013 berättar Elisabeth.

- Allt ifrån mintgrönt, ända upp till smaragd eller petrol som är lite mer blågrön, säger Elisabeth.

Den gröna färgen står för lugn och harmoni och är en avstressande färg.

- Alla gröna nyanser är väldigt inne just nu, säger Elisabeth.

  
Den vita basfärgen lever kvar

- Vill man ha ett hem som är mera bestående, som kanske håller lite längre, så kan det vara bra att behålla den vita grunden och matcha upp med lite färgglada gardiner eller kuddar, säger Elisabeth.

  
Rött är en svår färg

Under ganska många har man kunnat se en väldigt stilren och steril vit design i designvärlden. Nu går man dock mot lite mer färger igen berättar Elisabeth.

- Pasteller är väldigt inne nu så här på vårkanten som exempelvis aprikos och ljusgult, säger Elisabeth.

Elisabeth tycker inte att någon speciell färg är "ute" just nu, men däremot tycker hon att den röda färgen är en lite svårare färg.

- Rött är en väldigt kraftig färg, som man kanske inte står ut med så länge, säger Elisabeth.

  
Naturen ett modernt tema

Vit eller trä är färger som står sig tidsmässig mycket längre och är neutrala färger menar Elisabeth.

Ser man till vårens trender är naturen ett modernt tema. Naturen kommer mer och mer in i våra hus och hem. Man ser lampor med träfötter, det är mycket sten, det är mycket betong och tapeter med björkar berättar Elisabeth.

- En del tar ju till och med in hela björkar i sitt hem, säger Elisabeth.

  
Påverka känslan i ditt hem

- Ett hem ska ju visa vem du är, men samtidigt vara det här mysiga härliga hemmet. Hemmet du får komma hem till och stänga dörren till, vila ut och hämta och ladda batterierna för att orka med stressen där ute, säger Elisabeth. 

Elisabeth menar att man kan påverka känslan och stressfaktorer i sitt hem genom att städa upp omkring sig och rensa ut bland sina saker.

- Ju mer prylar och grejer du har. Ju mer stök och oreda desto mer stökig och oredig kanske man blir själv. Det bidrar ju till stressen, säger Elisabeth.  

Vill du höra på fler inredningstips från inredningsdesignern Elisabeth Lif Hagen klickar du på länken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista