Frysta bär måste kokas innan de går att äta för att undvika att smittas av Hepatit A, larmar smittskyddsinstitutet. Foto:Pelle Zackrisson/SR
Hälsa

Frysta bär sprider smitta

Frysta bär misstänks ha orsakat utbrott av hepatit A i bland annat Sverige. Nu uppmanar Smittskyddsinstitutet alla att koka köpta bär innan de äts.

Tillsammans med Livsmedelsverket ska SMI ta reda på vad som orsakat smittan. De som smittats hittills ska svara på vad de ätit och prov på frysta bär har skickats till Livsmedelsverket för analys.

– Kokningsrådet gäller alla typer av frysta bär från alla leverantörer, det är säkrast tills vi vet mer, säger Margareta Löfdahl, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet till TT.

– Kokar man dem i en minut så försvinner eller dör smittan.

Eftersom hepatiten är av samma stam som den i Danmark, där man identifierat just frysta bär som den gemensamma nämnaren för de smittade, drar man än så länge samma slutsats i Sverige tills något annat konstaterats.

– Smittan sprider sig via avföring och i Danmark tror man att den spridits via bevattning av bären men det är än så länge bara en kvalificerad gissning, säger Margareta Löfdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista