Provtagningar av avloppsvattnet ska ge svar på hur mycket narkotika östersundarna använder. Arkivfoto: Anders Wiklund/ Scanpix
Narkotika

Östersunds kommun letar knark i avloppen

1:51 min

Östersunds kommun ska börja leta knark i avlopp. Efter inspiration från andra städer ska Östersund göra tester på avloppsvattnet för att mäta hur mycket narkotika som stans invånare använder.

Genom prover på avloppsvattnet i reningsverket i Göviken ska Östersunds kommun kartlägga hur mycket narkotika som stans invånare konsumerar. Resultaten blir förvånansvärt exakta. Det går att spåra hur många doser av exempelvis amfetamin eller kokain som de boende i Östersund tagit under den aktuella mätperioden.

Resultatet av proven ska sen användas som underlag av den drogkommission som kommunen nyligen bildade. Men däremot kommer det sannolikt inte att gå att få något svar på hur omfattande bruket av nätdrogen spice är. Den är idag svårspårad i urin.

Det är Emil Burman (S), ordförande i kommunens utförarstyrelse, som ligger bakom idén med att leta knark i avloppet.

– Jag fick höra talas om det här för ungefär en månad sedan och har gått och funderat på det. Sedan har vi haft kontakt med personerna (på kommunen) som jobbar med folkhälsofrågor på kommunen. De lyfte också upp det här och då tänkte jag - nu är det färdigfunderat, säger han.

Hur mycket knark tror du att kommunen kommer att hitta i avloppsvattnet? Skriv en kommentar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista