1 av 3
Omslaget till boken "När rocken kom till Sveg" Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.
2 av 3
Torgny Kingen Karlsson vid mikrofonen. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.
3 av 3
Torgny Kingen Karlsson vid pianot. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio 2012-10-25.
Musik

Populära tv-dokumentären och boken "När rocken kom till Sveg" blir utställning och liveshow med Torgny "Kingen" Karlsson

Torgny Kingen Karlsson om show och utställning "När rocken kom till Sveg"
6:29 min

I oktober kom boken och skivan, i januari visades TV-dokumentären i SVT och i morgon har Torgny "Kingen" Karlsson och de andra premiär för utställningen och liveshowen "När rocken kom till Sveg" i just Sveg.

– Man hade väl aldrig kunnat ana att det skulle bli så här. Nu har över en miljon människor sett filmen och den är just nu landets näst mest sålda musik-DVD och första upplagan av boken har snart sålt slut, säger Torgny "Kingen" Karlsson som kläckte idén till det hela för några år sedan.
Då hade han många år velat berätta historien om hur den amerikanska rockmusiken plötsligt förändrade livet i yrvakna norrländska samhällen på 1950-talet, och nu är det alltså dax både för utställning och liveshow.

Nostalgi när Cedermarks sidenskjortor ställs ut

Utställningen kommer att gå att se på Folkets Hus i Sveg från och med i morgon, lördag, och ett år framåt. Den ansvarar Sol Wikström och Stefan Hallgren för.
– Jag har fått vara springpojke och till exempel fixa dit Roland Cedermarks sidenskjortor från 1958, säger Torgny Karlsson.
Syftet med utställningen är att återskapa stämningen från den här eran.
– Det är en verkligen utställning med hög nostalgifaktor.

Genrepet gav stående ovationer

Liveshowen har premiär på Folkets Hus i Sveg i morgon kväll och ska sedan ut på turné.
– Det är jag tillsammans med mitt band, som blandar låtar från förr allt från Elvis till Rod Stewart. Det är en musikalisk historia som vävs ihop, säger Torgny Karlsson.
Genrepet på showen hölls på Södra Berget i Sundsvall i lördags och det blev succé.
– Det som skulle vara 1 timme och 15 min blev 2 timmar under stående ovationer. Kul kul för en Svegsrockare, säger Torgny Karlsson, som fortfarande tycker att det är lika kul att berätta om när rocken kom till Sveg.
– Jag brinner ju för det här och har ju alltid gjort, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".