I och med att annonsen från Hyresgästföreningen publicerades har AnnSofie Andersson (S) fått flera samtal från hyresgäster som är upprörda. Foto: SR Jämtland
Bostadsmarknaden

Östersunds kommun i bråk med Hyresgästföreningen

1:25 min

Östersunds kommun rasar mot Hyresgästföreningen efter en helsidesannons  i lokaltidningarna i länet. Kommunen känner sig utpekade och menar att det i texten framstår som att de plockar ut vinster ur det kommunala bostadsbolaget.

Det är inte sant, föreningen far med osanning, menar AnnSofie Andersson (S) kommunstyrelsens ordförande i Östersund.

– Det här är att lägga lite grus i maskineriet kan jag tycka. Utefter det om att respektera varandras roller och vara seriösa. Och det har varit viktigt från kommunen att få ut fakta om att vi inte plockar ut pengar, säger hon.

En vild diskussion mellan parterna
När annonsen kom ut den 16 mars, som säger:

"Om det inte vore för Thage och de andra hyresgästerna, hade det kommunala bostadsbolagets vinster gått direkt in i kommunkassan. Nu går pengarna till underhåll och service för de boende",

började en vild diskussion mellan de båda parterna. Där Ann-Sofi Andersson menade att Hyresgästföreningen har mer trovärdighet bland hyresgästerna än kommunen.

-- Vem tror man på i det här, vem har rätt. Det var därför som vi bland annat tyckte det var viktigt att gå ut och dementera det här, säger hon.

Inte Östersunds kommun som pekas ut
Kommunen krävde direkt en rättelse. Men det hela visade sig vara ett missförstånd.

Annonsen är ett exempel på hur det kan fungera på bostadsmarknaden och ingår i en rikstäckande kampanj. Det är inte Östersunds kommun som annonsen syftar på menar Terese Zetterman, kommunikationschef på Hyresgästföreningen Region Norrland.

– Det är väldigt beklagligt att det blivit ett missförstånd på det här sättet. Och vi får väl fundera på hur vi ska vara tydligare framöver. Så mycket mer känner jag inte att vi kan göra faktiskt, säger hon.

Diskussionen om annonsen fortsätter
Hyresgästföreningen kräver nu efter sina rättelser via mejl, telefon och i deras kundtidning, att uttalandet om annonsen tas bort från kommunens hemsida. Men det tycker inte Östersunds kommun. Uttalandet blir kvar, då de vill upplysa alla hyresgäster om att annonsen inte handlar om Östersunds kommun.

Vad tycker du om den här tvisten? Kommentera...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista