Ickerökande studenterna Patrik Fahlén och Niklas Rhodin har ingenting emot att andra elever röker på skolgården.
Rökning på skolgårdar

Än röks det på skolgårdar - kommunernas tillsyn är eftersatt

1:56 min

Det är sedan lång tid tillbaka förbjudet att röka på skolgårdar, ett förbud som sällan efterlevs. Men kommunerna som ska sköta tillsynen fungerar dåligt, det visar en undersökning från Statens Folkhälsoinstitut. Endast en kommun i hela länet har gjort tillsynsbesök hos sina skolor, och på skolgårdarna röks det fritt.

– Jag har sett många som står precis på trappen till ingången och röker. Även om jag röker själv så känner jag att man inte vill gå förbi ett rökmoln precis när man öppnar dörren, säger en elev vid Wargentin, som vill vara anonym.

Sedan 1994 är det enligt tobakslagen förbjudet att röka på skolgårdar och det gäller även för rökrutor. Men siffror från Folkhälsoinstitutet visar att den enda kommunen i länet som genomförde tillsyn under 2011 var Strömsund kommun.

– Jag tycker att det är bra att en kommun har kommit igång med den här tillsynsverksamheten, det är inte bra att dom andra inte har gjort det, säger Anders Edvinsson, alkohol- och tobakshandläggaren på Länsstyrelsen.

Han kontrollerar att kommunerna genomför tillsyn av rökfria skolgårdar, men säger att kommunerna inte har prioriterat den här frågan.

 – Länsstyrelsen har inte haft resurser att hjälpa kommuerna att utveckla tillsynen. Men sedan en tid får vi ekonomiskt stöd från Folkhälsoinstitutet. Fler myndigheter sätter fokus på det här arbetet. Eftersom det handlar om barn och ungdomar som i det här fallet röker, är det extra viktigt att arbeta med det förebyggande arbetet och med tillsynen, säger Anders Edvinsson.

Vad tycker du om att de flesta kommunerna i länet är dåliga på att kontrollera rökning på skolgårdar? Är det ingenting att bry sig om eller är det viktigt att förbudet efterlevs? Kommentera gärna.

Linnéa Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista