Huvudskärmen falerade och hopparen, en norsk hopp-elev som gjorde sitt allra första hopp, tvingades använda reservfallskärmen. Arkivfoto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Fallskärmshoppare till sjukhus efter landning på E 14

5:51 min

En man i 20-årsåldern fördes vid 10.30-tiden på söndagen med ambulans till Östersunds sjukhus efter att han tvingats dra reservskärmen under sitt livs första fallskärmshopp - och landade på E 14!

Bilister slog larm sedan mannen upptäckts liggande på vägbanan, intill vajerräcket på E 14, mellan Östersund och Brunflo - vid Optand.

Enligt polisen fick mannen av okänd anledning problem under ett fallskärmshopp och gjorde en "hård landning".

Inledningsvis uppgavs den skadade ha fått lindriga skador i form av skrubbsår och smärtor i ett ben. Mannen var vid medvetande och mådde efter omständigheterna väl när han fördes in till sjukhuset, säger polisens vakthavande befäl till P4 Jämtland.

Vid Östersunds Fallskärmsklubb säger ordföranden Lars Eklund att mannen ingick i en grupp norska gästhoppare som är på läger hos dem och han fick uppleva att tvingas dra reservfallskärmen under sitt allra första hopp.

Eftersom han därigenom förlorade höjd lyckades han inte nå hem till fältet och tvingades välja en alternativ landningsplats, vilket i det här fallet blev - E 14.

– Nu ska en incidentrapport, en så kallad "aj-rapport" skickas in till förbundet. Hoppeleven blir dessutom skyldig att köpa in en liten teddybjörn och sätta upp på en hylla i klubbhuset. Det får man göra om man landar på eller bortom E 14. Det är några nallar på den där hyllan, säger Lars Eklund till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista