Vårvindar friska för snart med sig mängder av pollen, till fasa för många allergiker. Foto: Jessica Gow /Scanpix
Allergi

Långsiktigare prognoser skulle hjälpa pollenallergiker

1:32 min

Nästa vecka förutspås värme i landet, och därmed troligen också pollen. Pollenprognoser skulle kunna göras för tio dagar, i stället för tre dagar som idag, vilket skulle kunna vara till hjälp för många av landets två miljoner pollenallergiker.

Det handlar om att bättre kunna förutsäga hur pollen kommer flygande långt bortifrån.

Björkpollen som kanske är den typ av pollen som orsakar allra mest lidande brukar komma kring månadsskiftet april-maj. Idag gör landets pollenlaboratorier pollenprognoser för tre dagar framåt genom att mätresultaten från pollenfällorna vägs samman med den kunskap som labben har om olika träds blomning och med väderdata, både temperatur och vind.

Vi får pollen ända nerifrån Europa
För det är nämligen så att en betydande del av det pollen som drabbar svenska allergiker blåser hit söderifrån från kontinenten, och även inom landet, till exempel från Skåne till Mälardalen. Och det är just gällande dessa pollen som prognoserna skulle kunna bli bättre, genom att använda matematiska databaserade spridningsmodeller som används för luftföroreningar även för pollen, säger luftmiljöforskaren Lennart Robertson på SMHI

– Det är här som modellerna kan ge ett viktigt bidrag, eftersom modellerna har vädret för hela Europa, och vi kan föda modellen med hur pollenblomningen ser ut i Europa.

Finland föregångsland för långsiktigare prognoser
Inte minst skulle björkpollenallergiker med stora besvär ha glädje av att få prognoser för tio dagar i stället för tre dagar då det i denna grupp är vanligt att lämna landet under den värsta björkpollentiden. I Finland levererar redan vädertjänsten där data till landets pollenlaboratorier men i Sverige är det oklart när långprognoser för pollen kan bli verklighet säger Lennart Robertson på SMHI

– Jag hoppas att vi kan gå vidare på något sätt och därmed också erbjuda astmatiker ett stödsystem för sin egen medicinering.

Har du synpunkter kring hur hjälp och stöd till polllenallergiker fungerar? Kommentera gärna nyheten!

Mats Carlsson-Lénart/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista