Yngve Nordin är sedan februari chef för scenkonsten i länet. Foto: Lindha Olofsson/Sveriges Radio Jämtland.
Måndagsgäst

Yngve Nordin är ny scenkonstchef på Estrad Norr i Östersund

11 min

Sedan februari 2013 är Yngve Nordin ny scenkonstchef på Estrad Norr i Östersund. Under många år har han varit bosatt på olika platser i Afrika, men nu är det fullt fokus på Jämtlands läns kulturliv.  

Yngve Nordin tillträdde sin post som scenkonstchef på Estrad Norr i Östersund i februari i år. Han har tidigare bland annat varit rektor för Kulturskolan i Östersund och varit verksam som Länsmusikchef i Linköping.

Yngves fru har de senaste 10 åren jobbat en hel del i Afrika, vilket resulterat att även Yngve själv bott längre perioder på olika platser i Afrika. Han har bland annat bott i Etiopien, Kenya och Zambia.

- Det är inte så stor skillnader mellan Afrika och Jämtland förutom att det är lite varmare i Afrika. Däremot är det en ganska stor skillnad mellan olika länder i Afrika, berättar Yngve.

Yngve upplever till exempel att det är större skillnad mellan Etiopien och Kenya än vad det är emellan Sverige och Italien.

- Sverige och Zambia tycker jag det är mindre skillnad mellan. Då tänker jag på religion, tradition och sättet att vara, fortsätter Yngve.

  
Vision för Jämtlands läns kulturliv

Yngves vision för Jämtlands läns kulturliv är att man ska upptäcka att det finns mer kultur i länet.

- För det finns ju jätte mycket kultur här, säger Yngve.

Jämtlands starka sida när det gäller kulturlivet är antalet utövare i länet menar Yngve.

- Det finns väldigt många kulturutövare här, säger Yngve.

Om man sedan ser till den svaga sida av länets kulturliv så kan man se att det klassiska musiken har förlorat väldigt mycket under många års tid berättar Yngve. Vad det beror på tror Yngve dels kan vara att man ser en nedåtgående trend i hela Sverige gällande just klassisk musik, men även att det inte finns någon fast orkester i vårt län.

- Det är klart att det är sånt som märks, säger Yngve.

Yngves föregångare, Gustav Klings vision var att "vår teater ska spridas i hela länet och inte sitta fast i ett hus" och detta menar Yngve att man lyckats väldigt bra med.

- Dom tradiotionerna ska vi hålla kvar vid, men jag tycker att vi ska synas lite mer i form av nån festival, lite mer offentlig, säger Yngve.

Och Yngve lovar att det kommer att hända en hel del inom kulturlivet i Jämtlands län i framtiden.  

- Det händer saker redan nästa år, avslutar Yngve.

Vill du lyssna på hela intervjun med Yngve Nordin klickar du på länken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista